Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Maxalt, Maxalt Rapitab

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Maxalt, Maxalt Rapitab

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

ritsatriptaani

Käyttötarkoitus

Valmiste on tarkoitettu ennakko-oirein tai ilman niitä ilmaantuvan migreenikohtauksen päänsärkyvaiheen hoitoon. Sitä ei pidä käyttää oireiden ehkäisyhoitoon eikä sitä suositella alle 18- tai yli 65-vuotiaille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi 10 mg:n tabletti heti päänsäryn alettua. Samaan kohtaukseen saa ottaa toisen annoksen aikaisintaan kahden tunnin kulutta ensimmäisestä, eikä vuorokauden sisällä saa ottaa enempää kuin kaksi annosta. Jos ensimmäinen annos ei lainkaan tehoa oireisiin, ei pidä ottaa uutta annosta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera. Kylmäkuivatun tabletin annetaan liueta suussa, minkä jälkeen se niellään. Kylmäkuivattuja tabletteja ei tarvitse ottaa nesteen kera. Ne on otettava pakkauksestaan kuivin käsin ja vasta juuri ennen käyttöä. Samanaikainen ruokailu voi viivästyttää vaikutuksen alkua.

Vaikutustapa

Ritsatriptaani supistaa kallon sisällä kulkevia verisuonia, jotka ovat laajentuneina migreenikohtauksen yhteydessä. Oireet alkavat yleensä lievittyä muutamassa kymmenessä minuutissa lääkkeen ottamisen jälkeen.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat huimaus ja uneliaisuus sekä voimattomuus ja väsymys. Muita mahdollisia ovat mm. rintakipu, vatsakipu tai muualla elimistössä esiintyvät kivut sekä sydämen tykytys, hikoilu ja pahoinvointi.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Maxalt: hennon vaaleanpunainen, kapselinmuotoinen, jossa toisella puolella merkintä Maxalt ja toisella puolella MSD 267.Maxalt Rapitab: valkoinen tai vaalea pyöreä, piparmintun makuinen kylmäkuivattu tabletti, johon on painettu pyöreäkulmainen neliö.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2