Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nizoral Shampoo 20 Mg/Ml

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nizoral Shampoo 20 Mg/Ml

Markkinoija

MCNEIL, A DIVISION OF JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

ketokonatsoli

Käyttötarkoitus

Päänahan hilseilyn hoito. Lääkkeellä hoidetaan myös sienten aiheuttamia ihotulehduksia, kuten seborrooista ekseemaa ja savipuolta (Piturias versicolor).

Seborrooinen ekseema ilmenee punertavanruskeina, hilseilevinä läiskinä tavallisesti kasvojen ja rintakehän iholla. Savipuolessa vartalon iholla on pieniä, ruskehtavia, epäsäännöllisiä läiskiä, joista raaputettaessa irtoaa vähäistä hilsettä. Läiskät jäävät aurinkoisena aikana ruskettumatta.

Annostus

Päänahan hilseilyssä ja seborrooisessa ekseemassa shampoota käytetään kaksi kertaa viikossa 2-4 viikon ajan. Tämän jälkeen uusiutumista voi estää käyttämällä shampoota kerran viikossa tai joka toinen viikko.

Savipuoli-ihottumassa shampoota käytetään kerran päivässä 5 päivän ajan. Tämän jälkeen uusiutumista voidaan ehkäistä pesemällä iho ennen kesäkauden alkua shampoolla kerran päivässä kolmen päivän ajan.

Lääkkeen ottaminen

Tulehtuneet ihoalueet ja hiukset pestään shampoolla, jonka annetaan vaikuttaa 3-5 minuuttia ennen huuhtelua. Yleensä kämmenellinen shampoota riittää yhteen pesuun. Silmiin joutunut shampoo huuhdellaan pois runsaalla vedellä.

Vaikutustapa

Ketokonatsoli ehkäisee sienten lisääntymistä. Se ei imeydy elimistöön, vaan vaikuttaa paikallisesti iholla. Liiallinen päänahan hilseily voi johtua Pityrosporum ovale -sienestä.

Haittavaikutukset

Suositusten mukaan käytettynä ei yleensä aiheuta haittaa.

Raskaus ja imetys

Shampoota voi käyttää raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, viskoosi neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2