Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Betoptic, Betoptic S

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Betoptic, Betoptic S

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

betaksololi

Käyttötarkoitus

Kohonneen silmänpaineen alentaminen esimerkiksi glaukooman eli silmänpainetaudin hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä käytetään yksi tippa kahdesti päivässä sairaaseen silmään.

Lääkkeen ottaminen

Ravista hyvin ennen käyttöä. Tippoja otettaessa pää taivutetaan peilin edessä taaksepäin ja lääkettä tiputetaan silmän sidekalvopussiin eli alaluomen kääntöpuolelle. Kertakäyttöpipetistä tippa tulee pipettiä puristamalla. Kertakäyttöpipetti on tarkoitettu vain kertakäyttöön; käyttämätön suspensio hävitetään heti käytön jälkeen

Tämän jälkeen on hyvä pitää silmä kiinni hetken aikaa, jolloin lääke leviää tasaisesti silmämunan päälle. Pipetti tai silmätippapullo ei saa koskettaa silmää eikä sen ympäristöä. Useampaa silmätippaa käytettäessä lääkkeiden välillä on hyvä pitää 5 minuutin tauko.

Vaikutustapa

Betaksololi kuuluu ns. beetasalpaajien ryhmään. Se alentaa koholla olevaa silmänpainetta vähentämällä silmän sisällä virtaavan kammionesteen muodostumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on silmän paikallinen ärsytys. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, näön sumentumista tai kyynelvuotoa.Lääkettä ei tule käyttää astmaatikoilla. Lääkkeen käytön aikana ei tule käyttää piilolinssejä.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Betoptic 5 ml: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle +25 C). Herkkä valolle. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Avatun pakkauksen kestoaika on 28 vuorokautta. Pidä pullo tiiviisti suljettuna, kun se ei ole käytössä.

Betoptic S 5ml: Alle 25 °C. Ei saa jäätyä. Herkkä valolle. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Avatun pakkauksen kestoaika on 28 vuorokautta. Pidä pullo tiiviisti suljettuna, kun se ei ole käytössä.

Betoptic S kerta-annospakkaus: Alle 25 °C. Ei saa jäätyä. Herkkä valolle. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Avatun pakkauksen kestoaika 28 vuorokautta. Avatussa foliopussissa: 7 vuorokautta

Ulkonäkö

Betoptic 5 ml: Kirkas, väritön tai vaalean kellertävä liuos.Betoptic S 5ml: Valkoinen tai vaalean kellertävä suspensio.Betoptic S kerta-annospakkaus: Valkoinen tai vaalean kellertävä suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2