Etusivu » Rhinocort Aqua, Rhinocort Turbuhaler

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Rhinocort Aqua, Rhinocort Turbuhaler

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

budesonidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään sekä kausiluonteisen että ympärivuotisen allergisen nuhan hoitoon. Valmistetta käytetään myös eräiden muiden nuhamuotojen ja nenäpolyyppien hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruus riippuu potilaan iästä ja oireiden voimakkuudesta. Tyypillinen annos on 1-2 annosta kumpaankin sieraimeen 1-2 kertaa vuorokaudessa. Jatkohoidossa ja oireiden lievittyessä kokonaisannosta pyritään pienentämään.

Lääkkeen ottaminen

Teho edellyttää säännöllistä käyttöä. Lääkkeen täysi teho saavutetaan vasta muutaman hoitopäivän ja viimeistään kahden viikon kuluttua. Kausiluonteisen nuhan hoito tulisi aloittaa ennen altistumista allergeenille. Jauhetta vapautuu Turbuhalerista niin pieni määrä, ettei sitä välttämättä maista tai tunne. Nenäsumutteen ja nenäjauheen pakkauksessa on selkeä käyttöohje.

Vaikutustapa

Valmiste hillitsee allergisen tai muista syistä johtuvan tulehduksen aiheuttamaa nenän limakalvon turvotusta ja vähentää siten nuhaoireita. Vaikutus ei ala välittömästi ensimmäisen lääkeannoksen jälkeen, vaan muutaman päivän tai viimeistään kahden viikon kuluessa.

Haittavaikutukset

Lääke voi ärsyttää tai kuivattaa nenää sekä aiheuttaa aivastelua ja joskus lievää nenäverenvuotoa. Muutoin se ei tavanomaisilla annoksilla yleensä aiheuta haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä, alle +30 asteessa, huolellisesti suljettuna. Nenäsumute ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Rhinocort Turbuhaler: Valkoinen tai kellertävä jauhe.

Rhinocort Aqua: Valkoinen tai melkein valkoinen suspensio, joka muuttuu ravistettaessa juoksevaksi.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2