Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Intuniv

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Intuniv

Markkinoija

SHIRE

Vaikuttava aine

guanfasiini

Käyttötarkoitus

Lasten ja nuorten tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan kerran vuorokaudessa kokonaisina (niitä ei saa pureskella, murskata tai katkaista) joko aamuisin tai iltaisin ruokailusta riippumatta. Lääkettä ei saa ottaa hyvin rasvaisten ruokien eikä greippimehun kanssa. Lääkityksen aikana ei saa juoda alkoholia.

Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa. Jos lääkeannos unohtuu, annosten ottamista jatketaan normaalisti seuraavana päivänä. Jos annoksia jää väliin kaksi tai useampia, on otettava yhteys lääkäriin. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Guanfasiini kuuluu aivojen toimintaan vaikuttavien lääkkeiden ryhmään. Se voi parantaa keskittymiskykyä sekä vähentää impulsiivisuutta ja yliaktiivisuutta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, vatsakipu ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös ruokahalun heikentymistä, unettomuutta, painajaisia, mielialan muutoksia, huimausta, sydämen sykkeen hidastumista, verenpaineen laskua, mahavaivoja, suun kuivumista, ihottumaa, kastelua tai painon nousua.

Voi heikentää ajokykyä huimauksen, uneliaisuuden ja pyörtymisten takia etenkin hoidon alussa, mikä on huomioitava myös polkupyörällä ajaessa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

1 mg: Pyöreitä, valkoisia tai luonnonvalkoisia 7,14 mm:n tabletteja, joissa toisella puolella merkintä ”1MG” ja toisella puolella ”503”.2 mg: Soikeita, valkoisia tai luonnonvalkoisia 12,34 mm:n × 6,10 mm:n tabletteja, joissa toisella puolella merkintä ”2MG” ja toisella puolella ”503”.3 mg: Pyöreitä, vihreitä 7,94 mm:n tabletteja, joissa toisella puolella merkintä ”3MG” ja toisella puolella ”503”.4 mg: Soikeita, vihreitä 12,34 mm:n × 6,10 mm:n tabletteja, joissa toisella puolella merkintä ”4MG” ja toisella puolella ”503”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2