Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » R » Rabies-Imovax

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Rabies-Imovax

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

rabiesvirus (inaktivoitu)

Käyttötarkoitus

Rabies eli vesikauhu leviää ihmiseen tartunnan saaneen eläimen, lähinnä koiran tai kissan pureman kautta. Myös kettu ja lepakko sekä eräät muut eläimet voivat siirtää taudin ihmiseen. Rokote on tarkoitettu suojaamaan vesikauhutartunnalta, ja sitä voidaan käyttää myös vesikauhun hoitoon.

Annostus

Ennaltaehkäistäessä vesikauhua tarvitaan kolme rokotuskertaa päivinä 0, 7 ja 28. Toisin sanoen toinen rokotus viikon ja kolmas neljän viikon päästä ensimmäisestä. Tehosterokotus otetaan vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja sen jälkeen 5 vuoden välein, jos tartuntavaaraa edelleen on.

Annostus on toisenlainen tilanteessa, jossa henkilö on ollut tekemisissä tai altistunut tartuntavaarallisen eläimen kanssa. Tällöin annetaan ennestään rokottamattomalle viiden rokotuksen sarja päivinä 0, 3, 7, 14 ja 28. Samanaikaisesti ensimmäisen rokotuksen kanssa voidaan antaa immunoglobuliinia. Rokotuksen aikaisemmin saaneille annetaan kaksi tai viisi rokotusta riippuen viimeisimmän rokotuksen ajankohdasta.

Lääkkeen ottaminen

Rokote pistetään lihakseen.

Vaikutustapa

Rokote synnyttää elimistössä vasta-aineita rabiesvirusta vastaan. Rabieksesta käytetään myös nimitystä raivotauti. Vesikauhu -nimi tulee siitä, että sairastunut ihminen kokee voimakasta kipua kurkussa yrittäessään niellä vettä tai muuta nestettä. Taudissa ihmisen verenkiertoon pääsee viruksia tartunnan saaneelta eläimeltä. Virukset voivat aiheuttaa ihmisellä hengenvaarallisen aivokuumeen.

Haittavaikutukset

Rokotuksen jälkeen voi tulla paikallista aristusta, turvotusta, punoitusta tai kutinaa. Myös päänsärkyä, lievää kuumeilua ja allergisia reaktioita on esiintynyt.

Raskaus ja imetys

Rokotuksen ottamista vältetään raskauden ja imetyksen aikana, mutta välttämättömissä tapauksissa rokotus voidaan antaa.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (+2 - +8 °C) ulkopakkaukessa. Herkkä valolle. Ei saa jäätyä. Käyttövalmiiksi saatettu rokote on annettava välittömästi.

Ulkonäkö

Pakkauksessa on lasinen kertakäyttöruisku, joka on täytetty 1 millilitralla injektionesteisiin käytettävää vettä ja lasinen injektiopullo, joka sisältää yhden annoksen rokotetta kylmäkuivattuna jauheena.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2