Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » J » Jext

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Jext

Markkinoija

ALK-ABELLÓ

Vaikuttava aine

adrenaliini

Käyttötarkoitus

Hyönteisten pistojen tai puremien, ruoka-aineiden, lääkeaineiden tai muiden allergeenien aiheuttamien vakavien allergisten reaktioiden (anafylaksia) hoito. Lisäksi itsestään ilmaantuvan tai fyysisen rasituksen aiheuttaman anafylaksian hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan pistoksena lihakseen. Aikuisten tavallinen annos on yksi 300 mikrogramman kynä. 15-30 kg painavien lasten tavallinen annos on yksi 150 mikrogramman kynä.

Lääkkeen ottaminen

Yksityiskohtaiset käyttöohjeet löytyvät pakkauksen sisältä. Pistämistä voi harjoitella harjoituskynällä etukäteen. Liuoksen tulee olla kirkasta ja väritöntä; jos se on värjääntynyttä tai sakkaista, kynä on vaihdettava uuteen. Lääkkeen käyttöpäivämäärä tulee tarkistaa säännöllisesti, että saatavilla olisi aina käyttökelpoinen kynä.

Lääke pistetään lihakseen reiden etu-ulkosivuun joko vaatteiden läpi tai suoraan ihon läpi. Pistoskohtaa ympäristöineen kannattaa hieroa lääkkeen imeytymisen nopeuttamiseksi. Ei saa pistää pakaraan, ettei pistos osuisi verisuoneen. Pistoksen jälkeen on heti hakeuduttava ambulanssilla lääkärille jatkohoitoa varten.

Vaikutustapa

Lääke kumoaa anafylaksian oireita parantamalla sydämen, verenkierron ja keuhkojen toimintaa. Se mm. avaa keuhkoputkia ja helpottaa siten hengittämistä, nopeuttaa sydämen sykettä ja supistaa haitallisesti laajentuneita verisuonia, jolloin verenpaine kohoaa.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, vapinaa, pyörtymistä, sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, pahoinvointia, liikahikoilua, voimattomuutta, ahdistuneisuutta ja aistiharhoja. Jos pistos osuu vahingossa käteen tai jalkaan, se voi estää verenkiertoa; tällöin hakeuduttava lääkärille.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2