Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Opdivo

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Opdivo

Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

nivolumabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään melanooman, ei-pienisoluisen keuhkosyövän, munuaissyövän, Hodgkinin lymfooman, pään ja kaulan alueen syövän sekä virtsarakkosyövän hoitoon, kun tauti on edennyt.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen suonensisäisesti sairaalassa.

Vaikutustapa

Lääke estää syöpäsolun sisäistä viestinvälitystä ja heikentää siten syöpäsolujen kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, ruokahalun väheneminen, päänsärky, mahaoireet, hengenahdistus, ihottuma, kutina, nivel-, lihas- ja luustokipu, uupumus, kuume ja muutokset monissa eri laboratorioarvoissa. Joskus saattaa esiintyä myös hengitystie- tai niveltulehduksia, infuusio- tai yliherkkyysreaktioita, umpieritystoiminnan häiriöitä, huimausta, elimistön kuivumista, silmäongelmia, sydämentykytystä, verenpaineen nousua, keuhko-oireita, suun kuivumista, maksatulehduksia, iho-oireita, kaljuuntumista, lihaskouristuksia tai -heikkoutta, vilunväristyksiä, turvotusta, kipua, painon laskua tai käsivarsien ja jalkojen puutumista, heikkoutta, kihelmöintiä tai polttavaa kipua. Mahdolliset haittavaikutukset, kuten uupumus, saattavat heikentää ajokykyä, joten autolla ajamisessa on noudatettava varovaisuutta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Tehokasta ehkäisyä on käytettävä hoidon aikana ja vähintään 5 kuukauden ajan hoidon päättymisestä. Ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2-8 °C) alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa. Ei saa jäätyä. Avaamattoman injektiopullon voi säilyttää kontrolloidussa huoneenlämmössä enintään 25 °C:ssa huoneenvalossa enintään 48 tunnin ajan.

Ulkonäkö

Kirkas tai opalisoiva, väritön tai vaaleankeltainen neste, joka saattaa sisältää joitakin vaaleita hiukkasia. 

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2