Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Ismox, Ismox Depot

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ismox, Ismox Depot

Markkinoija

EVOLAN PHARMA

Vaikuttava aine

isosorbidimononitraatti

Käyttötarkoitus

Sydänlihaksen hapenpuutteesta johtuvan puristavan rintakivun eli angina pectoris -kivun ehkäisy. Tätä lääkettä ei ole tarkoitus käyttää jo alkaneen kohtauksen lievittämiseen, vaan siihen tarvitaan lyhytvaikutteisia nitrolääkkeitä. Ismoxia käytetään myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä otetaan säännöllisin välein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina tai puolikkaina. Niitä ei saa pureskella rikki eikä niiden anneta liueta suussa, kuten tehdään käytettäessä lyhytvaikutteisia nitroja kipuoireiden hoitoon. Depottabletti niellään kokonaisena runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Isosorbidi-5-mononitraatti kuuluu nitraatteihin. Se laajentaa verisuonia ja keventää siten sydämen kuormaa. Se myös avartaa sepelvaltimoita eli sydänlihakselle happirikasta verta kuljettavia suonia, jolloin lihas saa ravintoa entistä paremmin.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on varsinkin hoidon alussa esiintyvä päänsärky, joka ilmaantuu lääkkeen ottamisen jälkeen. Pitempiaikaisessa käytössä ilmiö usein häviää. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat kasvojen punoitus, huimaus pystyasentoon noustessa, heikkouden tunne sekä pahoinvointi ja oksentelu. Alkoholin samanaikainen käyttö voi alentaa verenpainetta liiallisesti, jolloin seurauksena voi olla pyörtyminen. Lääkkeen käytön alkuvaiheessa tarkkaavaisuus liikenteessä saattaa olla alentunut. Pitkään jatkunut suurten annosten käyttö voi johtaa lääkkeen tehon heikkenemiseen. Tällöin lääkitys lopetetaan asteittain ja tauon jälkeen se voidaan käynnistää uudestaan. Sildenafiilia (Viagra) tai muita samankaltaisesti vaikuttavia erektiohäiriölääkkeitä ei saa käyttää säännöllisen nitraattilääkityksen yhteydessä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämpö (15-25 °C).

Ulkonäkö

Tabl. 10 mg: Tabletti valkoinen, pyöreä (halk. n. 6 mm), merkinnät "ISMO" ja "10".

Tabl.20 mg: Tabletti valkoinen, jakouurteellinen, pyöreä (halk. n. 8 mm), merkinnät "BM" ja "3B".

Depottabl.40 mg: Tabletti valkoinen, päällystetty, pyöreä (halk. 6,5-7,0 mm).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2