Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Omeprazol Ratiopharm Enterokapseli, Kova 20 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Omeprazol Ratiopharm Enterokapseli, Kova 20 Mg

Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

omepratsoli

Käyttötarkoitus

Närästyksen lyhytaikainen hoito yli 18- vuotiailla.

Annostus

Ellei lääkäri ole määrännyt toisin, otetaan yksi kapseli päivässä enintään 2 viikon ajan.

Lääkkeen ottaminen

Enterokapseli otetaan mieluiten aamuisin ja ilman ruokaa, vesilasillisen kera. Kapseleita ei saa pureskella eikä murskata, vaan ne niellään kokonaisina. Enterokapselit vapauttavat lääkeaineen vasta suolistossa. Jos kapselien nieleminen on vaikeaa, kapseli voidaan avata ja sen sisältämät rakeet sekoittaa puoleen lasilliseen hiilihapotonta vettä. Rakeita ei saa sekoittaa muihin nesteisiin eikä pureskella tai murskata. Seos on juotava mielellään heti, mutta viimeistään 30 minuutin kuluttua. Lasi huuhdellaan vielä vedellä, joka juodaan kaiken lääkemäärän saamiseksi. 

Vaikutustapa

Omepratsoli vaikuttaa niihin mahalaukun seinämän soluihin, jotka valmistavat mahahappoa. Lääke vähentää hapon eritystä, jolloin oireet lievittyvät ja haava saa tilaisuuden umpeutua. Ruokatorven tulehduksessa ärtynyt limakalvo tervehtyy samalla periaatteella.

Haittavaikutukset

Lääke voi joskus aiheuttaa päänsärkyä tai erilaisia vatsavaivoja, kuten ripulia, ummetusta, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua tai ilmavaivoja. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Raskaus ja imetys

Omepratsolia voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle. Purkki tulee pitää tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Kapselin oranssissa runko-osassa merkintä ’20’ ja sinisessä yläosassa ’O’. Merkinnät on tehty valkoisella musteella. Kapselin sisällä on valkoisia tai melkein valkoisia mikropellettejä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2