Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Pantoprazol Actavis Enterotabletti 20 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Pantoprazol Actavis Enterotabletti 20 Mg

Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

pantopratsoli

Käyttötarkoitus

Reseptillä maha- ja pohjukaissuolihaavan hoito ja ruokatorven tulehduksen eli ns. refluksiesofagiitin hoito ja uusiutumisen esto aikuisilla ja yli 12-vuotiailla. Itsehoidossa närästyksen lyhytaikainen hoito aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Itsehoidossa yksi 20 mg tabletti vuorokaudessa enintään kahden viikon ajan. Jos oireet eivät helpota kahdessa viikossa, on otettava yhteys lääkäriin.

Lääkkeen ottaminen

Enterotabletti niellään nesteen kera kokonaisena, eli sitä ei saa pureskella eikä murskata. Lääkeannos otetaan noin tuntia ennen ateriaa. Enterokapselit vapauttavat lääkeainetta vasta suolistossa.

Vaikutustapa

Pantopratsoli on protonipumpun estäjä, joka vaikuttaa niihin mahalaukun seinämän soluihin, jotka valmistavat mahahappoa. Jos happoa erittyy liikaa tai sitä kulkeutuu ruokatorven puolelle, limakalvo ärtyy tai siihen tulee haava. Pantopratsoli pysäyttää hapon erityksen, jolloin ruokatorven limakalvon ärtymisestä johtuvat oireet häviävät ja mahalaukun haavaumat saavat tilaisuuden umpeutua.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa haittavaikutuksia melko harvoin. Yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, erilaiset vatsavaivat, kuten ripuli, ummetus, vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu tai ilmavaivat, sekä ihottuma ja voimattomuus.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

​​​​​​​Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Soikea, kaksoiskupera, vaaleankeltainen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2