Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Ikervis

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ikervis

Markkinoija

SANTEN

Vaikuttava aine

siklosporiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään silmän vaikean sarveiskalvotulehduksen hoitoon kuivasilmäisyydestä kärsivillä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tippa kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tulisi annostella nukkumaan mennessä. Jos annos jää väliin, hoitoa jatketaan seuraavana päivänä tavalliseen tapaan. Annostelun jälkeen silmää kannattaa pitää kiinni ja painaa kevyesti silmäluomen sisänurkkaa noin minuutin ajan, jotta lääkkeen tarpeeton imeytyminen elimistöön estyy.  

Jos käytössä on useita silmälääkkeitä, niiden välillä on pidettävä vähintään 15 minuutin tauko, ja siklosporiini annostellaan viimeisenä.

Vaikutustapa

Siklosporiini hillitsee elimistön immuuni- eli puolustusjärjestelmän toimintaa ja siten lievittää sarveiskalvotulehduksen oireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on silmäkipu. Joskus saattaa esiintyä myös silmän tai silmäluomen punoitusta, kyynelvuotoa, näön sumentumista, luomen turvotusta tai silmän ärsytystä ja kipua.

Raskaus ja imetys

Ei tulisi käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei saa jäätyä.

Alumiinipussien avaamisen jälkeen kerta-annospakkaukset on pidettävä pusseissa valolta suojaamiseksi ja haihtumisen estämiseksi. Avattu yksittäinen kerta-annospakkaus, jossa on jäljellä emulsiota, on hävitettävä heti käytön jälkeen

Ulkonäkö

Maidonvalkoinen emulsio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2