Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Ramipril Ratiopharm

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ramipril Ratiopharm

Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

ramipriili

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen alentaminen ja sydämen vajaatoiminnan oireiden lievittäminen. Lisäksi eräiden munuaissairauksien hoito, sydän- ja verisuonitapahtumien ennaltaehkäisy sekä sydäninfarktin jälkeinen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan usein pienehköllä annoksella, jota suurennetaan tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta. Lääkeannos on syytä ottaa joka päivä suunnilleen samaan aikaan, mieluimmin aamuisin.

Vaikutustapa

Ramipriili kuuluu ACE-estäjiin. Se estää angiotensiini -nimisen peptidin muuttumista aktiiviseen, verenpainetta kohottavaan muotoon. Tällöin koholla oleva paine alenee ja samalla sydämen kuorma kevenee. Vaikutus alkaa yleensä 1-2 tunnissa ja on voimakkaimmillaan 3-6 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Lääke saavuttaa täyden tehonsa muutaman hoitoviikon jälkeen.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, hengitystieoireita, mahavaivoja, ihottumaa, lihasoireita, rintakipua tai väsymystä. ACE-estäjille ominainen haittavaikutus on kuiva, itsepintainen yskä, joka poistuu kun lääkitys vaihdetaan.

Huimaus voi ilmetessään haitata keskittymiskykyä mm. liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä raskauden alkuvaiheessa ei suositella, eikä sitä saa käyttää toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana. Lääkityksen aikana ei pidä imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

2,5 mg: keltainen, kapselinmuotoinen, päällystämätön, litteä tabletti, jakoura toisella puolella ja sivuilla ja toisella puolella merkintä R2.5 mg: vaaleanpunainen, kapselinmuotoinen, päällystämätön, litteä tabletti, jakoura toisella puolella ja sivuilla ja toisella puolella merkintä R3.10 mg: valkoinen tai vaalea, kapselinmuotoinen, päällystämätön, litteä tabletti, jakoura toisella puolella ja sivuilla ja toisella puolella merkintä R4.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2