Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Ornibel

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ornibel

Markkinoija

EXELTIS

Vaikuttava aine

etonogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Rengasta pidetään yleensä emättimessä yhtäjaksoisesti 3 viikkoa, minkä jälkeen pidetään 1 viikon tauko.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttöä varten. Jos rengas pääsee pois paikaltaan yli 3 tunnin ajaksi, voi sen ehkäisyteho heikentyä ja ylimääräisten vuotojen vaara kasvaa. Ehkäisytehon varmistamiseksi on tarkistettava säännöllisesti (esimerkiksi ennen ja jälkeen yhdynnän), että rengas on edelleen paikallaan emättimessä. Valmistetta ei pidä käyttää naisten kondomin kanssa.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia, jotka ehkäisevät raskautta usealla, toisiaan täydentävällä tavalla, joista tärkein on ovulaation eli munasolun irtoamisen estyminen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä emätintulehduksia, masennusta, seksuaalivietin heikentymistä, päänsärkyä, migreeniä, vatsakipua, pahoinvointia, aknea, rintojen arkuutta, sukupuolialueen kutinaa, kuukautis- tai lantiokipua, emätineritteen muutoksia tai painon nousua.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana rengasta ei pidä käyttää. Imetysaikana valmiste voi vaikuttaa maidon eritykseen, minkä vuoksi rengasta saa käyttää vasta, kun rintaruokinta on päättynyt.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Joustava, läpinäkyvä ja väritön tai lähes väritön rengas, jonka ulkohalkaisija on 54 mm ja poikkileikkauksen halkaisija 4 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2