Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Imatinib Koanaa

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Imatinib Koanaa

Markkinoija

AMRING PHARMACEUTICALS

Vaikuttava aine

imatinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kroonisen myelooisen leukemian ja tiettyjen akuuttien leukemiatyyppien hoitoon. Lääkkeellä voidaan hoitaa myös muita harvinaisempia verisolusyöpä- ja sarkoomatyyppejä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1-2 lääkeannosta päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan ruoan kanssa, ison vesilasillisen kera ruoansulatuskanavan ärsytysriskin vähentämiseksi. 400 mg ja 600 mg annokset otetaan kerran vuorokaudessa. 800 mg annos otetaan kahteen annokseen jaettuna, aamulla ja illalla. Jos tablettia ei pysty nielemään, se voidaan sekoittaa hiilihapottomaan veteen tai omenamehuun. Sekoitetaan lusikalla, juodaan heti kun tabletti on täysin hajonnut.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verisolujen väheneminen, päänsärky, mahavaivat, silmäkuoppien ja alaraajojen turvotukset, ihottuma, lihas- ja luustokivut, väsymys, nesteen kertyminen elimistöön, väsymys ja painon nousu. Joskus voi esiintyä myös ruokahaluttomuutta, unettomuutta, huimausta, tunto- ja makuhäiriöitä, erilaisia iho-oireita, verenvuotoja, silmäongelmia, hengenahdistusta, yskää, hiustenlähtöä, yöhikoilua, valoherkkyyttä, nivelten turvotusta, heikkoutta, kuumetta ja vilunväreitä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Hoidon aikana ei pidä imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

100 mg. Tumman keltainen tai ruskehtavan oranssi, kalvopäällysteinen tabletti, pyöreä (7,00 mm), kaksoiskupera viistoreunainen jonka toisella puolella on merkinnät ’S’ ja ’1’ jakouurteen kummallakin puolella, eikä mitään merkintää toisella puolella. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

400 mg: Tumman keltainen tai ruskehtavan oranssi, kalvopäällysteinen tabletti, kapselin muotoinen (8,5 mm x 16,0 mm), kaksoiskupera viistoreunainen jonka toisella puolella on merkinnät ’S’ ja ’2’ jakouurteen kummallakin puolella, eikä mitään merkintää toisella puolella. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2