Etusivu » Skyrizi

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Skyrizi

Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

risankitsumabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään psoriaasin hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 annos 12 viikon välein.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan ihonalaisina pistoksina. Potilas voi pistää lääkkeen itse sen jälkeen, kun terveydenhuollon ammattilainen on antanut perusteellisen opastuksen. Sopivia pistoskohtia ovat mm. reisi, vatsa ja olkavarsi. Pistoskohtaa pitää vaihdella joka kerralla. Ei saa pistää alueelle, jonka iho on arka, mustelmilla, punoittava tai kovettunut, tai jossa on psoriaasioireita. 

Vaikutustapa

Lääke kuuluu interleukiinin (IL) estäjiksi kutsuttujen lääkkeiden ryhmään. Se häiritsee psoriaasin synnyn kannalta tärkeitä solujen viestinvälitystoimintoja, jolloin ihon tulehdus rauhoittuu ja oireet, kuten hilseily, kutina ja kipu, vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ylähengitystieinfektio. Joskus saattaa esiintyä myös ihon sienitulehduksia, päänsärkyä, kutinaa, uupumusta ja pistoskohdan reaktioita.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä tulisi välttää raskauden aikana. Hoidon aikana ja vähintään 21 päivää sen jälkeen tulee käyttää luotettavaa ehkäisyä. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2 °C–8 °C), ei saa jäätyä. Pidä ruiskut ulkopakkauksessa, herkkä valolle.

Ulkonäkö

Liuos on väritön tai hieman kellertävä ja kirkas tai hieman opalisoiva.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2