Etusivu » Yleisterveyden ja jalkaterveyden yhteydet

Yleisterveyden ja jalkaterveyden yhteydet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkaterveys perustuu alaraajojen ja jalkaterien normaaleihin rakenteisiin ja toimintoihin. Elämäntavat vaikuttavat jalkaterveyteen joko heikentävästi tai parantavasti. Vanhenemismuutoksista puhuttaessa keskitytään usein pystyasennossa ja kävelyssä tapahtuviin muutoksiin ja niiden vaikutuksiin päivittäisistä toimista selviytymisessä.

Jalkaterveyden heikkenemiseen ovat yhteydessä monet muutkin tekijät. Joissakin suvuissa tietyt jalkavaivat kulkevat perintönä sukupolvelta toiselle (taulukko «Periytyviä jalkavaivoja ja -sairauksia, jotka heikentävät jalkaterveyttä.»2). On sairauksia, jotka monien muiden haittojen lisäksi heikentävät merkittävästi myös jalkaterveyttä (taulukko «Sairauksien aiheuttamia muutoksia alaraajoissa ja jalkaterissä.»1).

Leikkaukseen meno saattaa viivästyä tai peruuntua, kun huomataan ihorikko varvasvälissä. Jalkaterän ja varpaiden leikkausten jälkeen jalkaterveys heikkenee tietyksi ajaksi, mutta paranemista tukeva jalkaterapia nopeuttaa palaamista normaaliin arkeen. Jalkaterveydestä huolehtiminen kantaa pitkälle tulevaisuuteen, jos omahoito on päivittäistä ja omahoitotavat ovat oikeat ja turvalliset.

Osa jalkavaivoista ja asentomuutoksista kulkee suvussa

Osa jalkaterän alueen asento-, toiminta-, iho- ja kynsimuutoksista on perinnöllisiä. Polvinivelten yliliikkuvuus yli viisivuotiailla liittyy usein koko kehon pehmytkudosten liialliseen liikkuvuuteen (hypermobiliteetti). Yliliikkuvuus kuormittaa liikaa mm. alaraajojen kantavia niveliä ja lisää vanhemmalla iällä nivelrikon riskiä. Peritty jalkaterien rakenne saattaa altistaa esimerkiksi vaivaisenluun kehittymiselle. Laskimoiden vajaatoiminnan ensioire suonikohjut on vahvasti periytyvä laskimovaiva. Osa sairauksista, joihin liittyy erilaisia jalkaterän alueen muutoksia, on periytyviä (taulukko «Periytyviä jalkavaivoja ja -sairauksia, jotka heikentävät jalkaterveyttä.»2).

Sairauksien yhteys jalkavaivoihin

Nivelreuma (ks. «Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset»1) ja monet muut tuki- ja liikuntaelinten sairaudet heikentävät jalkaterveyttä, samoin kuin diabetes (ks. «Diabeettiset jalkavauriot»2) ja ihotaudeista psoriaasi (ks. «Psoriaasi»3 ja taulukko «Sairauksien aiheuttamia muutoksia alaraajoissa ja jalkaterissä.»1). Jalkavaivoja kehittyy myös verenkierron ja lihaksiston sairauksien yhteydessä. Jos laskimoiden vajaatoiminta kroonistuu hoitamattomana (ks. «Alaraajaturvotuksen syyt, ehkäisy ja tunnistaminen»4), se aiheuttaa usein vaikeasti paranevia jalkahaavoja. Jalkaterän lihakset voivat heikentyä etenevän lihassairauden vuoksi.

Myös sairauden aiheuttama toimintakyvyn heikkeneminen altistaa jalkavaivoille. Esimerkiksi mielenterveyden häiriöistä kärsivät eivät aina jaksa huolehtia jaloistaan.

Taulukko 1. Sairauksien aiheuttamia muutoksia alaraajoissa ja jalkaterissä.
SairausMuutoksetVaikutus jalkaterveyteen
DiabetesSensorisen neuropatian aiheuttamat tuntopuutoksetJalat altistuvat mitättömien kolhujen aiheuttamille ihorikoille.
Ilmaantuu helposti haavoja ja tulehduksia.
Motorinen neuropatiaLihasten surkastuminen
Jalkaterän ja varpaiden asentomuutokset, joista seuraa jalkapohjan kuormittumismuutoksia.
Kovettumat ja känsät, jotka voivat haavautua.
Autonominen neuropatiaHikoilu loppuu.
Iho kuivuu.
Jalkaterän verenkierto häiriintyy.
NivelreumaNilkan, jalkaterän ja varpaiden asentomuutoksetJalkakivut
Sopivien kenkien löytäminen vaikeaa
Jalkapohjan kuormitusmuutoksetIhomuutokset
Alaraajojen linjausmuutoksetMm. polvi- ja nilkkakivut
PsoriaasiIho- ja kynsimuutoksetKuormituskivut, varpaiden kiputilat (nivelpsoriaasi)
Laskimoiden vajaatoimintaTurvotus säärissäAlaraajojen väsyminen, puutuminen, särky, suonenveto
Hoitamaton turvotus voi johtaa imusuoniston vaurioitumiseen, josta voi seurata lymfedeema
Suonikohjut
Ihomuutokset, säärihaava
Etenevä lihassairausLihasten heikkeneminenKuormituskivut, ihomuutokset
Muuttunut kävelytyyli
Jalkaterän ja varpaiden asentomuutos
Mielenterveyden häiriötVaikeus toteuttaa jalkojen omahoitoaHuono jalkahygienia, josta voi seurata iho- ja kynsimuutoksia sekä infektioita (mm. jalka- ja kynsisilsa).
Taulukko 2. Periytyviä jalkavaivoja ja -sairauksia, jotka heikentävät jalkaterveyttä.
VaivaEsimerkkejä
Varpaiden ja jalkaterien asentomuutoksetVaivaisenluun periytyvyys 60–80 %
Alle ja päälle kääntyneet varpaat
Korkea jalkakaari
Rakenteellinen lattajalka
Kävely jalkaterät sisäänpäin
KynsimuutoksetKuperat kynnet
Kynsien sisäänkasvu
Polvinivelten yliojentuminenLiittyy usein koko kehon yliliikkuvuuteen.
Laskimoiden vajaatoimintaSuonikohjujen periytyvyys 60 %
SairaudetNivelreuma
Diabetes
Lihassairaudet
Nivelrikko
Psoriaasi
Atooppinen ihottuma