Etusivu » Vanhusten jalkaterveys

Vanhusten jalkaterveys

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkavaivojen määrä lisääntyy noin 60–80 % ikääntymisen myötä. Suurella osalla vanhuksia erilaiset jalkavaivat heikentävät terveyttä ja toimintakykyä (taulukko «Vanhusten jalkaterveyden heikkenemiseen vaikuttavia tekijöitä.»1). Toimintakyvyn heikkeneminen koskee useammin naisia kuin miehiä. Moni vanhus pitää kotona pysyttelemisensä syynä jalkavaivoja.

Vanhusten jalkavaivat ovat yhteydessä sekä ikään että kykyyn hoitaa jalkoja itse. Ylipaino pahentaa vaivoja. Keho painuu kasaan ja jalkakaarten laskeutuessa jalkaterät pitenevät, usein myös levenevät.

Usein vanhusten jalkavaivat tulkitaan virheellisesti ikään liittyväksi raihnaisuudeksi, sen sijaan, että vaivojen syitä selvitettäisiin ja vaivoja hoidettaisiin. Jalkavaivojen ja -sairauksien hoidolla, oikeilla kenkävalinnoilla (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»1 ja «Vanhusten kengät»2) ja jalkojen lihasharjoituksilla (ks. «Jalkavoimistelun merkitys ja periaatteet»3) sekä erilaisilla liikkumisen apuvälineillä voidaan tukea terveyttä ja toimintakykyä. Alaraajojen hyvä kunto on jalkaterveyden perusta (ks. «Lihaskunnon merkitys»4).

Tyypilliset vaivat ja hoidon tarve

Jalkakivut ovat vanhusten yleisimpiä vaivoja (taulukko «Tutkimuksissa esille tulleita vanhuksille tyypillisiä jalkavaivoja.»2), ja niitä ilmenee usein päivittäin. Kivut ja nilkan vajaa koukistuminen yhdessä heikentyneen lihasvoiman kanssa vaikeuttavat kävelyä. Tuolilta nouseminen vaikeutuu, ja tasapainon hallinta heikentyy.

Vanhainkodissa asuvien keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että joka kolmannella heistä jalkaterien iho oli kuiva, kynnet olivat paksuntuneita ja jalkaterät olivat turvoksissa. Puutteita ilmeni kenkien sopivuudessa, mallissa ja kantakapin tukevuudessa. Kahden kolmesta vanhuksesta arvioitiin tarvitsevan iho- ja kynsimuutosten vuoksi jalkaterapiaa puolen vuoden kuluessa.

Ulkomaisten tutkimusten mukaan jalkavaivoja on 83 %:lla vanhuksista. Melkein jokaisella on useita jalkaterän ja nilkan alueen vaivoja, enimmillään jopa neljä vaivaa. Joka toisella on jalkakipuja ja jalkaterän alueella arkuutta, jotka usein ovat seurausta nivelrikosta. Vasaravarpaat (ks. «Vasaravarpaat»5), vaivaisenluut (ks. «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»6), kynsimuutokset (ks. «Kynsimuutokset ja kynsiin liittyvät kivut»7), kovettumat (ks. «Kovettumat ja niiden hoito»8) ja känsät (ks. «Känsä»9) ovat yleisiä. Ihoinfektioita (ks. «Ihon ja kynsien sieni-infektiot»10 ja «Jalkasilsa»11) ja varvasvälihautumia (ks. «Varvasvälien hautuminen»12) on kolmasosalla.

Taulukko 1. Vanhusten jalkaterveyden heikkenemiseen vaikuttavia tekijöitä.
Vaikuttava tekijäSeuraukset
Alaraajojen verenkierron heikkeneminen ja verenkiertohäiriötIhomuutokset: iho ohenee ja vaurioituu aiempaa herkemmin, turvotus lisääntyy, haavojen paraneminen hidastuu.
Kynsimuutokset: kynnet paksuntuvat.
Jalkaterien ja varpaiden asentomuutokset ja jalkakivutNivelten jäykistyminen, lihasepätasapaino ja tasapainon heikkeneminen vaikeuttavat liikkumista.
Huonot kengätJalkakivut lisääntyvät, liikkuminen vaikeutuu ja kaatumisriski suurenee.
Alaraajojen lihasvoiman heikkeneminenLiikkuminen vaikeutuu ja kaatumisriski suurenee.
Nivelten (lonkka, polvi, nilkka) jäykistyminenJalkojen omahoito vaikeutuu tai ei enää ole mahdollista.
Nilkan rajoittunut liikkuvuus tai jäykkä nilkka vaikeuttaa liikkumista ja toimintakykyä.
Ylipaino, osteoporoosiAlaraajojen linjausvirheet ja kivut sekä nivelrikko lisääntyvät.
TuntopuutoksetIhon kolhiminen lisääntyy ja mm. säärihaavat yleistyvät.
Kivuton känsä tai haava jalkapohjassa voi infektoitua.
Heikentynyt näkö ja käsien lihasvoimaJalkojen omahoito vaikeutuu, esimerkiksi kynsien leikkaaminen ei onnistu.
Yleiskunnon heikkeneminenInfektioriski suurenee.
Jalkasilsa, kynsisilsa ja ruusu (erysipelas) yleistyvät.
Jalkojenhoitopalvelujen vähäinen käyttöJalkaterveys heikkenee entisestään.
Taulukko 2. Tutkimuksissa esille tulleita vanhuksille tyypillisiä jalkavaivoja.
Jalkakivut70–90%
IhomuutoksetKovettuma ja känsä80 %
KynsimuutoksetPaksuntuneet kynnet50 %
Kynsisieni46 %
Jalkaterän alueen vaivatPäkiän leveneminen, rasvapatjan surkastuminen50–80 %
Varpaiden asentomuutokset ja heikentynyt lihasvoimaVasaravarpaat60 %
Vaivaisenluu31–62 %
KenkävalinnatLiian pienet tai isot: varpaiden asentomuutokset, jalkakivut43–81 %
Liukkaat tossut: tasapainon heikkeneminen, kaatumisriski lisääntyy37 %
Nilkka: liikkuvuuden aleneminen, lihasheikkousLiikkuminen vaikeutuu, toimintakyky heikkenee, elämänlaatu huononee