Etusivu » Jalkaterien malli ja jalkatyypit

Jalkaterien malli ja jalkatyypit

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Varpaiden pituussuhteet määräävät jalkaterien etuosan mallin, millä on merkitystä kenkien valintaan. Romaanisissa jalkaterissä kakkosvarvas on pisin (akkavalta). Germaanisissa jalkaterissä isovarvas on varpaista pisin (ukkovalta). Kolmas tyyppi ovat ns. "nelikulmaiset" jalkaterät, joissa 1.– 4. varpaat ovat yhtä pitkät (tasavalta) (kuva «Jalkaterien malli varpaiden pituuksien mukaan»1). Romaanisten jalkaterien malli on yleinen. Se on altis toisen varpaan vaurioille sekä päkiän levenemiselle (splay foot). Germaanisissa jalkaterissä esiintyy muita malleja enemmän vaivaisenluuta.

Jalkaterän sisäreunan rakenne muodostaa joustavan, jousimaisen sisäkaaren, ja ulkoreunan rakenne jäykemmän luisen ulkokaaren. Jalkaterän etuosassa kulkee poikittainen kaari. Kaaret ovat yhteydessä toinen toisiinsa kolmen vaajaluun muodostaman holvirakenteen kohdalla (kuva 2.10a). Kaarirakenteiden keskinäiset suhteet vaikuttavat koko alaraajan ja sitä kautta lantion ja selän toimintoihin. Jalkakaarien korkeus ja pituus vaihtelevat jalkaterän pituuden ja luiden mallin mukaan. Sisäkaari on pidempi ja korkeampi kuin luinen, luja ulkokaari. Jalkatyypit luokitellaan jalkakaarien korkeuden perusteella normaalikaarisiin, matalakaarisiin ja korkeakaarisiin (kuva «Jalkaterien määrittely kaarien korkeuden mukaan»2). Märän jalan jättämästä jäljestä voi arvioida jalkakaaren korkeutta.

Korkeakaarisessa jalkaterässa kuormitus on kantapäällä ja päkiällä. Ulkokaari ei juuri kosketa alustaan seistäessä. Jalkaterä on usein jäykkä ja sen vuoksi se on huono iskunvaimennukseltaan. Lisäksi varpaat voivat koukistua vasara-asentoon ja päkiänivelet kuormittuvat voimakkaasti. Tällainen jalkaterä väsyy helposti rasituksessa ja kipuilee voimakkaan päkiäkuormituksen takia (ks. «Kaarijalka»1). Matalakaarisessa jalkaterässa koko jalkapohja kuormittuu, eikä siinä ole nähtävissä sisäkaarta. Tämän tyyppinen jalkaterä on vahva ja toimintakykyinen, mikäli kantapää pysyy suorana (ks. «Aikuisiän lattajalka»2).