Etusivu » Jalkaterien rakenteen muutokset aikuisiässä

Jalkaterien rakenteen muutokset aikuisiässä

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Aikuisiässä jalkaterien rakenteet alkavat heikentyä. Nivelsiteet ja jänteet venyvät vuosien kuormittumisen ja mahdollisen ylipainon vuoksi. Jalkakaaret madaltuvat ja jalkaterien pituus kasvaa. Löysärakenteisen kaarijalan pituus voi kasvaa useita senttimetrejä. Päkiä levenee ja jalkaterän leveys kasvaa. Jos lihakset ovat heikot, rakenne muuttuu voimakkammin. Tätä vähitellen etenevää muutosta voi seurata mittaamalla jalkaterien pituudet esimerkiksi aina kun siirrytään kesäkengistä talvikenkiin ja päinvastoin (ks. «Kengän koon määrittäminen»1).

Alaraajojen nivelten liikerajoitukset ovat usein yhteydessä lihasepätasapainoon: lihaksissa esiintyviin heikkouksiin ja kireyksiin. Myös nivelten joustavuus, vetolujuus ja murtumalujuus vähenevät. Jalkaterän virheasennot ja nivelkulumat yleistyvät, mikä johtaa ympärysmitan (kengissä laajuus) lisääntymiseen.

Osteoporoosi

Yleisin luuston ikääntymismuutos on luukato eli osteoporoosi, jonka vuoksi luumassa vähenee ja luun mekaaniset ominaisuudet heikkenevät. Lihasvoiman vähetessä ja asentotunnon heikentyessä myös tasapainon hallinta ja asennon korjaamiskyky heikkenevät. Tämän vuoksi kaatumistapaturmat ja niihin liittyvät luunmurtumat lisääntyvät. Estohoitoina liikunta sekä alaraajojen lihasvoima- ja tasapainoharjoitteet ovat avainasemassa. Lisäksi kannattaa varmistaa riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. On syytä kiinnittää huomio kenkien tukevuuteen ja joustavuuteen (ks. «Tasapainon ja pystyasennon testaaminen ja harjoittaminen»2, «Säären lihasten harjoitteita»3 ja «Vanhusten kengät»4).