Etusivu » Jalkaterän toimivuus

Jalkaterän toimivuus

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkaterän ja varpaiden liikkuvuuden merkitys

Liikkuvat varpaat ponnistavat askeleen ja osallistuvat pystyasennon tasapainottamiseen. Varpaiden liikkeet käynnistävät jalkaterän alueen lihaspumpun toiminnot ja nilkkojen liikkeet puolestaan säären alueen lihaspumpun toiminnot. Ne yhdessä tehostavat alaraajojen verenkiertoa.

Nivelten ja lihasten työskennellessä tehottomasti lihaspumpputoiminnot heikentyvät ja alaraajojen verenkierto heikkenee. Sen seurauksena voi esiintyä alaraajojen turvotusta ja kehittyä esimerkiksi suonikohjuja ja krooninen laskimoiden vajaatoiminta (ks. «Alaraajaturvotuksen syyt, ehkäisy ja tunnistaminen»1). Verenkierron heikkeneminen voi aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia ja altistaa jopa haavaumien syntymiselle.

Virheasentojen ja ylikuormituksen vaikutuksia jalkaterän alueella

Liikuttaessa epätasaisilla ja pehmeillä alustoilla nivelsiteet joustavat ja jalkaterän etu- ja takaosan samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin tapahtuva spiraalimainen kiertoliike mukauttaa pystyasennon kulloisenkin alustan mukaan (ks. «Jalkaterän etu- ja keskiosa»2). Nykyaikana tasaisilla ja kovilla alustoilla liikkuminen heikentää nivelsiteiden jousto-ominaisuuksia: ne venyvät, mikä aiheuttaa jalkakaarirakenteiden pettämistä.

Lihasten epätasapaino aiheuttaa jalkaterien asento- ja kuormitusvirheitä sekä varpaiden virheasentoja (ks. «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»3 ja «Vasaravarpaat»4). Jalkapohjien lihasten heikentyessä paineelta suojaavat pehmusteet häviävät ja painealueille kehittyy kovettumia ja känsiä (ks. «Kovettumien, känsien ja halkeamien aiheuttajat»5 ja «Känsä»6). Heikot lihakset voivat olla myös yksi syy jalkojen liikahikoiluun (ks. «Jalkojen hikoiluun vaikuttavat tekijät»7).

Nivelten rajoittunut toiminta muuttaa kävelyä. Tavallisimpia muutoksia ovat isovarpaan tyvinivelen koukistumisvaje ja ylemmän nilkkanivelen koukistumisvaje. Venyttely ja nivelen mobilisaatio ovat tärkeitä nivelten liikkuvuuden säilyttämiseksi.