Etusivu » Kenkien tehtävät ja ominaisuudet

Kenkien tehtävät ja ominaisuudet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kenkien alkuperäinen tehtävä on ollut – ja on edelleen – jalkaterien suojaaminen kuumalta, kylmältä, märältä, kovilta alustoilta, teräviltä esineiltä, kolhuilta ja kemikaaleilta. Vuosituhansien ajan kengät ovat olleet myös tärkeä osa pukeutumista ja muotia. Jalkaterveyden kannalta olisi tärkeää, että kenkien ominaisuuksia arvioitaessa muodin vaatimukset eivät ohittaisi kenkien alkuperäisiin tehtäviin perustuvia vaatimuksia. Tämä koskee etenkin niitä kenkiä, joita pidetään pitkiä aikoja ja jotka vaikuttavat eniten jalkaterveyteen.

Juhlakengät, joita käytetään vain lyhyitä aikoja ja ne jalassa seistään tai kävellään vain vähän, voivat olla muodinmukaiset ja epäterveelliset ns. istumakengät. Sen sijaan esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan jalkineiden tulisi olla ominaisuuksiltaan tarkoituksenmukaiset ja jalkaterveyttä edistävät.

Uusi näkökulma kengän ominaisuuksiin

Näkemykset jalkaterveyttä edistävien kenkien ominaisuuksista ovat muuttuneet paljon viimeisen vuosikymmenen aikana. Aiemmin ajateltiin, että tukeva kantakappi auttaa kantapään pystyasentoa, kiertojäykkä kenkä tukee jalkaterää, paksu ja iskuja vaimentava pohja helpottaa kävelyä asfaltilla ja muilla kovilla alustoilla ja 2–4 cm korko vähentää kantapään rasitusta. Aiemmat näkemykset hyvän kengän ominaisuuksista olivat myyttejä, joista osan voi siirtää historiaan.

Nykyisin kenkien lähtökohtana on, että kengät eivät saisi estää jalkojen normaaleja toimintoja. Kengän tulisi olla rakenteeltaan kiertolöysä, jotta rakenne ei estä jalkaterän etu- ja takaosan kierteisiä toimintoja (ks. «Jalkaterän tehtävät»1 ja «Jalkaterän etu- ja keskiosa»2) eikä estä jalkaterän mukautumista alustan epätasaisuuksiin (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»3). Kengän pohjan tulee olla ohut ja taipuisa (kuva «Kiertolöysyyden arviointi»1), jotta se mahdollistaa jalkapohjan ihotunnon ja jalkaterän asento- ja liiketunnon toiminnan. Taulukkoon «Jalkaterveyttä edistävän, aikuisen hyvän kengän ominaisuudet.»1 on koottu uusimpaan tutkimustietoon perustuvat näkemykset jalkaterveyttä edistävän kengän ominaisuuksista.

Nykysuositusten mukaisia kenkiä ei vielä löydy kaikista kenkäkaupoista ja kenkien hankkimiseen tarvitaan paitsi ennakkoluulottomuutta, myös sitkeyttä, jotta löytää etsimänsä.

Taulukko 1. Jalkaterveyttä edistävän, aikuisen hyvän kengän ominaisuudet.
Malli ja rakenne
LestiSuora (kuva «Jalkaterän luut päältä»2)Jalkaterän toimintalinjan mukainen
Kärjen muoto Jalkaterän mallinen (leveä, kuva «Lapsen ja aikuisen terve jalkaterä»3)Varpaat eivät painu yhteen ja voivat toimia.
Kärjen korkeus Riittävä korkeusVarpailla tilaa toimia, ei paina ihoa eikä kynsiä.
KärkikäyntiEi käyntiäKengän pohja tasainen kärkeen asti, kärki ei saa nousta alustalta ylös (kuva «Kärkikäynti»4).
Kiinnitys Riittävän pitkälle jalkapöydän päälle, nauhat, remmi tai tarra (ks. «Kenkien kiinnitys ja suuaukon suuruus»4)Kenkä pysyy jalassa, jalkaterä ei liiku kohti kärkeä.
Liian tiukka kiinnitys heikentää jalkapöydän verenkiertoa.
Lisää laajuuden säätöä (esim. rintava jalka, turvotus).
Pienentää suuaukkoa.
Korko Enintään 2 cm, kantapään laajuinen, tukeva (ks. «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»5).Tasapainoinen pystyasento ja kävely
Takaa viistottuHelpottaa askeltamista ja ehkäisee liukastumista.
Pohjallinen Irrotettava (ks. «Pohjalliset»6)Lisää jalkahygieniaa, helpottaa kengän sisäpituuden arviointia. Voidaan vaihtaa yksilöllisiin tukipohjallisiin.
SisäpohjaSuora (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»3)Mahdollistaa jalkaterän lyhyiden lihasten normaalit toiminnot.
JäykkyysKiertolöysä (kuva «Kiertolöysyyden arviointi»1)Jalkaterän etu- ja takaosan kierteinen, spiraalimainen toiminto onnistuu ja jalkaterä mukautuu alustan epätasaisuuksiin
PainoKenkäparin paino saisi olla naisilla enintään noin 350 g, miehillä 500 g.
Materiaali
PohjaTaipuisa, joustava, ohut (ks. «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»7)Jalkapohjan ihotunto ja jalkaterän asento- ja liiketunto aktivoituvat sekä kehon omat iskunvaimennusjärjestelmät vahvistuvat.
Pitävä (ks. «Kengän pohjan pito-ominaisuudet»8)Estää liukastumista.
Päällinen ja vuoriKengän käyttötarkoitukseen sopiva hengittävä ja kulutusta kestävä materiaali (nahka, kangas tms.) (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»9)Mukautuu jalkaterän rakenteisiin.
Koko
Riittävä pituus ja laajuusKäyntivara 1–1,5 cm
Laajuus ilmoitetaan kirjaimin (yleiset F, G,H).
Jalkaterän pituus ja laajuus muuttuvat päivän kuluessa (taulukko «Kengän koon määrittäminen»10).