Etusivu » Kengän päällis- ja vuorimateriaalit

Kengän päällis- ja vuorimateriaalit

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kengän päällis- ja vuorimateriaalien tulee olla hengittäviä, jotta liiallinen jalkahiki pääsee haihtumaan. On normaalia, että neljän tunnin kenkien pidon jälkeen kengät ja sukat ovat kosteita. Liian kosteat sukat ja kengät lisäävät jalkasilsan (ks. «Jalkasilsa»1) riskiä sekä etenkin murrosiässä tyypillisen atopian muodon, talvijalkojen (ks. «Kylmät jalat»2) kehittymistä.

Nahka on paras vaihtoehto (taulukko « Kengän päällisen ja vuorin materiaalit sekä niiden ominaisuudet.»1), koska se joustaa ja mukautuu hyvin jalkaterien muotoihin (ks. «Nivelreumaa sairastavan kengät»3). Lisäksi nahka on erittäin hyvä lämmön ja kylmän eristäjä. Kuiturakenteensa ansiosta se sitoo paljon ilmaa. Tämän vuoksi sillä on tehokas kosteuden sitomis- ja läpäisykyky.

Perinteisesti nahka parkitaan kromin avulla, mikä voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergiaa. Kasvisparkittu nahka on turvallista, mutta siitä ei saada kovin pehmeää. Nykyisin nahka käsitellään mitä erilaisimmilla aineilla. Saksassa vuonna 2008 tehdyssä testissä havaittiin, että kengissä oli käytetty myrkyllisiä materiaaleja, joissa oli jopa syöpää aiheuttavia ainesosia.

Synteettinen materiaali, keinonahka, ei hengitä kuten nahka. Viime aikoina materiaaleja on kehitetty niin että jotkut muotoutuvat jalkaterään, hengittävätkin ja kestävät pakkasta. Kangas on kengän materiaalina hengittävä, mutta se kestää huonosti kulutusta.

Gore-Tex®

Gore-Tex® ja Sympatex®-kengissä on mikrohuokoinen kalvo, joka on tehty PTFE-muovista (polytetrafluorieteeni). Kalvo on 1,6–21,7 kertaa vesitiiviimpi ja sen hengittävyys on 2,4–7,2 kertaa parempi verrattuna kilpaileviin vesitiiviisiin tai hengittäviin materiaaleihin. Kalvo suojaa pölyltä, bakteereilta ja useimmilta kemikaaleilta ja on täysin veden- ja tuulenpitävä. Gore-Texiä® käytetään kenkä- ja vaatetusmateriaaleissa.

Jalkaterveyden kannalta on ihanteellisinta, että kenkien pintamateriaalin ja vuorin välissä on Gore-Tex® tai vastaava kalvo ja kenkiä käytetään yhdessä villan ja synteettisten kuitujen yhdistelmistä valmistettujen sukkien kanssa. Tällöin kosteus siirtyy iholta kalvolle, josta se haihtuu pois (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»4).

Taulukko 1. Kengän päällisen ja vuorin materiaalit sekä niiden ominaisuudet.
NahkaHyvä kosteuden sitomiskyky
Hengittävä
Hyvä lämmön eristäjä
Muotoutuu jalkateriin
Käsittelyn vaikutus nahan ominaisuuksiinKasvisparkittuEi aiheuta allergiaa
KromiparkittuHyvin muotoutuva
Voi aiheuttaa allergiaa märkänä.
RasvakyllästettyKestää vettä.
Myrkyllisillä aineilla käsiteltyVoi aiheuttaa ihottumia ja jopa syöpää
VäritVoivat aiheuttaa allergiaa.
LuonnonkuitukangasHengittävä
Pehmeä
Ei kovin kestävä
KeinokuitutekstiilitKevyt
Kestävä
Mukava jalkaan
Pestävä
Tekomateriaalit, muovipinnoitus eli keinonahkaSopii sisä- ja ulkokenkiin
Hengittävyyttä kehitellään
Gore-Tex® ja Sympatex®Kosteutta läpäisemätön kalvo, hiki pääsee ulos
Korvaa kumisaappaat