Etusivu » Kenkien oikea käyttö ja hoito

Kenkien oikea käyttö ja hoito

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kenkien käyttöikää pidentävät huomattavasti oikea käyttö ja huolellinen huolto. Kenkiä kannattaa hoitaa oikein, ohjeita saa kenkämyyjiltä ja suutareilta.

Pukeminen ja riisuminen

Kenkien kuntoa ja ikää säästävät niiden oikea pukeminen ja riisuminen. Kenkälusikan käyttö (lyhyt- tai pitkävartinen) helpottaa kenkien pukemista, estää kantaosan painumista lyttyyn ja vuorin rikkoutumista, joten kenkä pysyy tukevana. Nauhojen avaaminen riisuttaessa säästää kenkiä. Saapasrengin käyttö helpottaa kenkien riisumista. Jos kengissä on kantaosan reunassa vetolenkit, kengät voi vetää jalkaan apuvälineen (koukullinen apukeppi) avulla.

Puhdistaminen ja suojaus

Päivittäinen puhdistaminen harjaamalla, pyyhkimällä kostealla rievulla tai pesemällä saippuaveteen kastetulla sienellä säästää kenkiä. Pohjien peseminen epäpuhtauksista vähentää liukastumisriskiä. Urheilu- ja vapaa-ajan kengät sekä vahvarakenteiset ammattikengät voi pestä haalealla, miedolla saippuavedellä (Marseilles-saippua) ja harjalla tai jopa pesukoneessa.

Kenkien oston yhteydessä kannattaa ostaa sopiva hoitoaine ja tehdä heti ensimmäinen materiaalin suojaus. Uusintasuojaus säännöllisin väliajoin estää kosteuden ja lian imeytymistä kenkiin. Suojaamisen ohella kenkien päivittäinen puhdistaminen pölystä ja liasta jopa kaksinkertaistaa niiden käyttöiän.

Kuivatus

Kengät kostuvat sisältä neljän tunnin jalassa pidon jälkeen (ks. «Jalkojen hikoiluun vaikuttavat tekijät»1). Ne kuivuvat ja tuulettuvat parhaiten ilmastoidussa tilassa. Pohjalliset poistetaan kuivumisen ajaksi ja pestään sekä uusitaan riittävän usein. Kenkien ulkopohja ei yleensä kestä kuumuutta, joten märkien kenkien kuivattaminen patterin päällä saattaa haurastuttaa pohjat nopeasti. Kenkälestien käyttö pitää kenkien muodon hyvänä.

Kuivumista nopeuttaa kengän sisään rypistettävä sanomalehtipaperi. Se auttaa nahkakenkiä myös säilyttämään muotonsa. Nahkakenkien pitää saada kuivua rauhassa huoneenlämmössä, jotta niiden kuidut eivät kovetu ja jäykisty eivätkä katkeile. Kenkiä voi kuivattaa myös kengän kuivaajalla.

Pohjallisten käyttö

Pohjalliset lisäävät kenkien hygieniaa ja ikää. Ne imevät kosteutta ja helpottavat kenkien tuuletusta. Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa tai normaalia suuremmissa kuormitustilanteissa ns. iskunvaimennuspohjalliset keventävät ja vaimentavat alaraajoihin ja kehoon kohdistuvia iskuja (ks. «Pohjalliset»2).

Kunnon tarkistaminen ja korjautukset

Kenkien kunto on helppo tarkistaa puhdistuksen yhteydessä. Kenkien kulumista on opittu arvioimaan ulkopohjassa ja päällisessä näkyvien kulumamuutosten mukaan, mutta kannattaa katsoa ja tunnustella kulumisen merkkejä käsin myös kengän sisäpuolelta, sisäpohjasta ja vuorista.

Kulumisen perusteella voi arvioida paitsi kenkien kuntoa myös niiden sopivuutta. Sisäpohjan ja vuorin painaumista ja kulumista voi päätellä, onko kengän kärjen leveys riittävä eli osuvatko kaikki varpaat kengän pohjalle. Vuorin kuluminen kertoo paineen kohdistumisesta kyseiseen kohtaan.

Huonokuntoiset ja kuluneet tai lintalleen kallistuneet kengät kannattaa poistaa käytöstä. Tutkimusten mukaan vanhat ja kuluneet kengät ja kengän sisäpohjan alla olevat iskunvaimennustyynyt saattavat kuluessaan muuttaa kehon kuormitusta ja askellusta ja kehittää mm. jalkapohjan jännekalvon kiputiloja (ks. «Jalkapohjan jännekalvon kiputila»3).

Korkolappujen uusiminen suutarilla pidentää kenkien käyttöikää, estää liukastumisia ja jalkaterien virheellistä kuormittumista. Hyviä kenkiä ei kannata poistaa käytöstä rikkoontumisen vuoksi, vaan kannattaa kysyä suutarilta korjausarviota.