Etusivu » Työkengät ja jalkaterveys

Työkengät ja jalkaterveys

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Työoloja ja työntekijän jalkateriä vastaavat työjalkineet ylläpitävät alaraajojen ja jalkaterien terveyttä sekä lisäävät työtehoa ja työhyvinvointia. Valitettavasti työjalkineidenkin valinnassa usein muodikkuus tai säästäväisyys ohittaa jalkaterveyttä tukevat kenkien ominaisuudet (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»1). Ainakin aiemmin oli tapana siirtää vanhat juhlakengät työjalkineiksi.

Työterveyslaitosten suositusten mukaan työntekijöillä tulisi olla työolosuhteisiin ja tehtäviin sopivat työkengät erilaisiin töihin (istuma- ja seisomatyö, liikkuva työ, nosto- ja kantotyö, sisä- ja ulkotyö, talvi- ja kesäkäyttö, märkä- ja kylmätyö). Ulkomaiset työterveysorganisaatiot suosittelevat jopa 3–5 paria erilaisia työjalkineita vaihdettaviksi päivän aikana, jotta jalkaterien ja alaraajojen lihaksisto saa mahdollisuuden monipuoliseen työskentelyyn. Tällöin kenkien käyttöikäkin pitenee.

Työterveyshuollossa tuki- ja liikuntaelinoireita potevilta tulee tutkia myös jalkaterät ja kenkien tarkoituksenmukaisuus.

Työkengät ovat osa työsuojelua

Kaatuminen ja kompastuminen ovat koko EU:n alueella yleisimpiä työtapaturmia. Huomattava osa niistä tapahtuu työmatkalla, joten työmatkakenkien valintaan tulisi myös kiinnittää huomiota. Kaatumiseen vaikuttavat ympäristötekijät: teiden kunnossapito ja valaistus, lämpötila ja sen vaihtelut sekä muutos siirryttäessä sisältä ulos. Tapaturmia sattuu enemmän naisille, vaikka he ovat yleensä huolellisia turvaohjeiden noudattamisessa.

Talvikengät kannattaa tarkastuttaa ja huollattaa suutarilla, mikä lisää työmatkan turvallisuutta ja pidentää kenkien ikää (ks. «Kenkien oikea käyttö ja hoito»2). Kiireettömyys ja askelleveyden lisääminen sekä hyvä tasapaino ja alaraajojen lihaskunto tukevat pystyasennon säilymistä liukkaalla kuljettaessa. Ilmatieteen laitoksen jalankulkusäästä saa tietoja talvella radion, television, netin kautta ja tekstiviestin tilaamalla. Tietojen perusteella on helpompi valita työmatkajalkineet.