Etusivu » Ammattijalkineet

Ammattijalkineet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ammattijalkineita ovat turva-, suoja- ja työjalkineet. Niitä käyttämällä voidaan estää useimmat varvas- ja jalkapohjavammat sekä vähentää liukastumisriskiä (taulukko «Jalkatapaturmien aiheuttajia työssä.»1). Erikoisjalkineita ovat esimerkiksi metsureiden ja palomiesten saappaat. Lisäksi on sähköä johtavia, sähköä eristäviä ja antistaattisia jalkineita.

Jalkineiden valinnassa tulee ottaa huomioon työn vaatimukset, työolosuhteet, työssä esiintyvät vaarat ja omien jalkaterien ominaisuudet.

Turvallisuusvaatimukset

Ammattijalkineiden tulee täyttää eurooppalaisten henkilösuojaindirektiivien vaatimukset (EN 345, EN 346, EN 347). Perusvaatimukset ovat pakollisia kaikille turva-, suoja- ja työjalkineille (taulukko «Ammattijalkineiden jako ja suojausluokat.»2). Perusvaatimuksia ovat mm. varren korkeus, kantaosan ja pohjan rakenne, päällisen ja ulkopohjan sidoksen lujuus, varvassuojuksen ominaisuudet, vedenpitävyys. Lisäksi kengän päälliselle, vuorille, iltille ja ulkopohjalle on asetettu useita perusvaatimuksia.

Ammattijalkineiden lisävaatimuksia ovat mm. naulanläpäisevyys, sähkönjohtavuus, antistaattisuus, kuumuuden- ja kylmyydeneristävyys, koron iskunvaimennuskyky, kuvioitu ulkopohja, ulkopohjan kuumuuden- ja öljynkestävyys, päällisen vedenläpäisevyys ja absorptio.

Työskentely kosteissa olosuhteissa

Likaisissa tai märissä olosuhteissa työskenneltäessä hyvä vaihtoehto kumikengille ovat kosteutta läpäisemättömät työjalkineet. Jalkineiden Gore-Tex®-kalvo tai muu vastaava estää ulkoisen kosteuden pääsyn jalkineeseen ja päästää jalkaterästä haihtuvan kosteuden ulos (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»1). Hengittävyytensä ansiosta jalkaterät pysyvät kuivina kaikissa olosuhteissa, kun sukkien materiaali on keinokuitua (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»2).

Osassa turva- ja työjalkineita on käytetty erikoiskäsiteltyä Super8-nahkaa, joka kestää jatkuvaa kosteutta vähintään kahdeksan tuntia yhteen menoon. Jalkineen pintanahka on painerasvalla läpikyllästetty, joten sen kosteudensietokyky ei kulu pois. Osassa ammattijalkinemalleista on jalkaterän osassa armeijan käyttämää kyllästettyä ns. säänkestonahkaa, jonka vedenpitokyky on vähintään 6 tuntia. Jalkineen varsiosan vahattu pintanahka kestää vettä vähintään 3 tuntia.

Elintarviketeollisuudelle sekä ravintola- ja terveydenhuoltoalalle suunnitelluissa jalkineissa käytetään nahan tuntuista polyuretaanipinnoitteista mikrokuitupäällistä, joka ehkäisee mikrobien lisääntymistä ja on helppo pitää puhtaana.

Lämpimyys ja pito-ominaisuudet

Kylmätiloissa ja talviolosuhteissa työskentelyyn soveltuvat lämminvuoriset ja talvipohjallisilla varustetut kengät tai työsaappaat, joissa on irrotettava huopavuori. Jatkuva liian kylmässä olo voi vahingoittaa verisuonia ja hermoja ja aiheuttaa paleltumavammoja (ks. «Jalkojen paleltumat ja muut kylmävauriot»3).

Uusien jalkineiden pohjan pito on usein hieman huonompi kuin vähän käytettyjen. Mikrohuokoisten PU- ja kumipohjien pitoa voi parantaa karhentamalla niitä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Jatkuvassa käytössä pohjat kuluvat ja pito heikkenee, jolloin tapaturmariski lisääntyy (ks. «Kengän pohjan pito-ominaisuudet»4).

Jalkineiden käytön ongelmat

Tutkimusten mukaan suuri osa ammatti- ja turvajalkineiden käyttäjistä pitää jalkineita epämiellyttävinä (taulukko «Turvajalkineiden käytön epämiellyttävyyttä aiheuttavia tekijöitä.»3) ja tästä syystä kenkien käyttö laiminlyödään. Kuitenkin monien turvajalkineiden ulkonäkö lähentelee perinteisten jalkineiden ulkonäköä ja jalkineet ovat myös keventyneet, esimerkiksi varvassuojien uudet materiaalit ovat aiempaa kevyempiä ja jalkaystävällisempiä.

Taulukko 1. Jalkatapaturmien aiheuttajia työssä.
Mekaaniset tekijätLiukastuminen, terävät, putoavat ja kaatuvat esineet
Kemialliset tekijätKosteus, mineraaliöljyt, liuottimet, hapot, emäkset, rasvat, polttoaineet
Termiset tekijätKylmyys, kosketuslämpö, lämpösäteily, sulan metallin roiskeet
Taulukko 2. Ammattijalkineiden jako ja suojausluokat.
Työjalkineet (O)Ei varvassuojaa
Suojajalkineet (P)Kevyt varvassuoja, suojaavat jalkaterää puristukselta (10 kN) ja iskuenergialta (100 J)
Turvajalkineet (S)Varvassuoja (tukevampi kuin suojajalkineissa), suojaavat varpaita ja jalkaterää puristukselta (15 kN) ja iskuenergialta (200 J)
Taulukko 3. Turvajalkineiden käytön epämiellyttävyyttä aiheuttavia tekijöitä.
Kengän ominaisuuksista johtuvatKömpelöt, koska pohja ei taivu.
Painavat, jalat väsyvät (ks. «Kengän pohjan pito-ominaisuudet»4)
Varvassuoja on painava, mikä estää päkiän taipumisen ja painaa varpaita sekä aiheuttaa rakkoja ja päkiäkipuja.
Hiostavat
Väärästä kenkävalinnasta ja käytöstä johtuvatKooltaan tai malliltaan epäsopivat, liian leveät tai kapeat, puristavat ja hankaavat (taulukko «Kengän koon määrittäminen»5).
Työtehtäviin ja olosuhteisiin sopimattomat
Kuluneet ja huonokuntoiset