Etusivu » Pohjalliset

Pohjalliset

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Pohjalliset edistävät jalkaterveyttä, koska ne keräävät kosteutta, pitävät jalat lämpiminä ja kuivina sekä toimivat pehmusteina. Pestävät pohjalliset lisäävät kenkien hygieniaa ja käyttöikää. Iskuja vaimentavat ja jalkapohjan kuormitusta tasaavat pohjalliset riittävät useimmille lievien kipujen hoitoon. Vain pienellä osalla ihmisistä on sellaisia rakenteellisia ja toiminnallisia jalkaterävaivoja, joiden hoito edellyttää yksilöllisten tukipohjallisten hankintaa.

Jalkaterveyttä edistävät pohjalliset

Kenkiä hankittaessa on huomioitava pohjallisten vaatima lisätila (ks. «Kengän koon määrittäminen»1). Parasta on sovittaa kengät pohjallisten kanssa. Pohjallisia voi käyttää myös mittapohjallisina kenkien ostotilanteessa (kuva «Jalkaterien koon määrittäminen pohjallisen avulla»1).

Pohjallisten kestoikä on rajallinen, joten ne on uusittava riittävän usein. Kulumajäljistä voi päätellä, ovatko kengät sopivan kokoiset.

Erikoispohjalliset

Tavallisten pohjallisten lisäksi kylmistä jaloista kärsiville on lämpöpohjallisia ja hikoileville jaloille aktiivihiili- ja turvehuopapohjallisia.

Turvehuopapohjallisissa oleva tupasvillakuitu on erittäin imukykyistä ja pitää jalat kuivina, lämpiminä ja hajuttomina. Pitkäaikaisesti kumisaappaita käytettäessä muotoillut urheilupohjalliset voivat vähentää jalkojen väsymistä. Lämpöpohjalliset (esimerkiksi ThermoAlu®, SolosThermoPlus®, Bama®), joissa on lämpöä heijastava alumiinikalvo, soveltuvat paleleville ja levottomille jaloille sekä kylmätiloissa ja talviolosuhteissa työskenteleville (ks. «Ammattijalkineet»2, «Levottomat jalat»3 ja «Kylmät jalat»4).

Jalkapohjien iskua vaimentavat rasvapatjat kantapäässä ja päkiässä alkavat rappeutua, menettää joustavuuttaan ja siirtyä pois paikoiltaan 40 ikävuoden jälkeen (ks. «Rasvapatjan surkastuminen kantakivun aiheuttajana»5). Jatkuva ja toistuva rasitus kovilla alustoilla voi tällöin aiheuttaa päkiä-, kantapää-, polvi- ja lonkkakipuja. Tutkimusten mukaan iskuja vaimentavat pohjalliset vähentävät rasitusta ja helpottavat jalkaterien kiputiloja jopa 40 %. Iskua vaimentavia pohjallisia valmistetaan eri materiaaleista, esimerkiksi silikoni, Poron®, Anti Shox®, Spenco®. Niitä myyvät mm. urheilukaupat, terveydenhoitomyymälät, apteekit, jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat.