Etusivu » Erityisjalkineet

Erityisjalkineet

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Erityisjalkineiksi kutsutaan kenkiä, joihin on lisätty laajuutta ja sisätilan korkeutta sekä vahvistettu ja pidennetty kantakappi. Ne voivat olla tehdasvalmisteiset, mittajalkineet tai yksilöllisesti tehdyt (kuva «Erityisjalkineiden hankintaperiaatteet»1). Mikäli tehdasvalmisteisista erityisjalkineista ei löydy sopivia, niihin on mahdollista tehdä pieniä sopivuutta parantavia muutostöitä (ks. «Nivelreumaa sairastavan kengät»1).

Nykyisin erityisjalkineet eivät eroa ulkonäön perusteella perinteisestä jalkineista, vaikka niiden ominaisuudet ovat poikkeavat. Erityisjalkineita on saatavana hyvin varustetuista kenkäkaupoista. Erityisjalkineiden hankintaan liittyvää opastusta antavat eri alojen asiantuntijat, kuten apuvälineteknikot, jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat, suutarit sekä erikoiskoulutuksen saaneet kenkämyyjät.

Kenkien muutostyöt

Apuvälineteknikko tai suutari voi tehdä kenkiin muutostöitä, joiden avulla parannetaan kenkien istuvuutta esimerkiksi venyttämällä päällysmateriaalia. Muita tavallisia muutostöitä ovat mm. kantion sopivuuden parantaminen, lisäreiät nauhoituksen pidentämiseksi ja lisäremmit istuvuuden parantamiseksi. Jos päällisen venyttäminen ei riitä kivun vähentämiseksi, kenkään voidaan ommella siistejä paikkoja. Kenkien puettavuutta helpottavat kantakapin yläreunaan laitettavat vetolenkit. Osassa jalkineiden erikoisliikkeistä saa palvelua pieniin muutostöihin

Päkiä- ja isovarpaan kipuja sekä päkiän ihovaivoja voi helpottaa kengän ulkopohjaan laitetun poikkipienan eli päkiäkeinun avulla (kuva «Päkiäkeinu helpottaa päkiäkipuja»2, artikkeli «MBTTM- eli Masai-kengät»2). Se auttaa askelta rullautumaan eteenpäin taivuttamatta kipeitä tai jäykistyneitä niveliä. Ilman päkiärullaa ihminen tiedostamattaan välttää kipua kääntämällä jalkaterät ulospäin ja ponnistaa askeleen sisäsyrjällä, jolloin kävelyn malli ja alaraajan linjaus muuttuvat (ks. «Alaraajojen linjaus»3).

Mittajalkine

Osa kenkätehtaista tarjoaa mittajalkinepalvelua, esimerkiksi Left® Footcompany -liikkeet (miesten jalkineet). Sopimuksen tehneet kenkäkaupat tai apuvälinepajat ottavat mitat jalkateristä ja välittävät kenkien tilauksen. Otettujen mittojen perusteella valitaan sopivin valmislesteistä. Lestiin voidaan tarvittaessa tehdä pieniä muutoksia. Kengät ovat kalliimpia kuin sarjatuotantona valmistetut kengät.

Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet

Tehdasvalmisteisissa erityisjalkineissa on enemmän syvyyttä, jotta virheasentoinen jalkaterä, tukipohjalliset ja varvasortoosit mahtuvat niihin (kuva «Tehdasvalmisteisia erityisjalkineita»3). Jalkineen sisäpohja on suora ja siinä on yleensä irrotettava pohjallinen, johon voidaan tarvittaessa tehdä kevennyksiä tai kiilauksia (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»4). Pohjallinen voidaan vaihtaa yksilölliseen tukipohjalliseen. Päällisen malli on suunniteltu niin, etteivät saumat hankaa nivelten kohtiin. Kenkä aukeaa pitkälle varvasosaan, siinä on säädettävä nauhoitus tai tarrakiinnitys ja päällinen ulottuu ylös nilkkaan.

Materiaalit mahdollistavat kenkiin tehtävät muutostyöt ja apuvälineiden lisäämisen. Ulkopohja on pitävä ja iskunvaimennuskykyinen. Pohjaan voidaan lisätä esimerkiksi kiilauksia, keinuja ja kevennyksiä. Erityisjalkineita myyvät hyvin varustetut kenkäkaupat ja apuvälineitä myyvät toimipisteet, joissa asiantuntijoiden opastus helpottaa kenkien hankintaa.

Yksilölliset erityisjalkineet

Yksilölliset erityisjalkineet valmistetaan yksilöllisten mittojen mukaan (kuva «Yksilölliset erityisjalkineet»4). Niitä tarvitaan, kun jalkaterissä on vaikea-asteisia virheasentoja, ihomuutoksia tai alaraajojen asentojen ja toimintojen poikkeamia (ks. «Ylipronaatio syy vai seuraus»5, «Diabeettiset jalkavauriot»6 ja «Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset»7). Yksilöllisin ratkaisuin voidaan helpottaa myös kenkien pukemista ja riisumista. Hankinnan yhteydessä teetetään yksi tai kaksi paria tukipohjallisia. Yksilöllisiä erityisjalkineita valmistavat pääasiassa apuvälinepajat.

Hankintatilanteessa varmistetaan, että asiakas saa tarkoituksenmukaiset kengät eri käyttötarpeisiin; kesä- ja talvikengät sekä sisä- ja työkengät. Jos kenkiä ei ole riittävästi, niiden ja tukipohjallisten antama suoja ja tuki jäävät puutteellisiksi. Seurauksia ovat mm. jalkaterien virheasentojen paheneminen ja haavan syntyminen. Myös pystyasennon hallinta ja kävely vaikeutuvat ja kaatumisriski lisääntyy.

Terveydellisten näkökohtien huomioon ottamisen lisäksi kenkien valmistuksessa on huomioitava esteettisyys. Yksilöllisten erityisjalkineiden esteettisyys varmentaa kalliiden kenkien käytettävyyttä. Naiset toivovat epämuotoisiin jalkoihinsa kauniita, värikkäitä ja siroja erityisjalkineita.

Tietyt jalkaterien virheasennot ja jalkavaivat on luokiteltu sellaisiksi, että niiden hoidossa erityisjalkineet ja tukipohjalliset kustannetaan kuntoutuksen apuvälineinä. Jalkaterapeutti voi kirjoittaa suosituksen tukipohjallis- tai erityisjalkinetarpeesta. Omalääkäri tekee tarvearvion ja kirjoittaa maksusitoumuksen hankintaa varten (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»8).

Hoitokenkä

Hoitokenkä (kuva «Hoitokenkä»5) on väliaikaiseen käyttöön tarkoitettu jäykkäpohjainen kenkä. Sitä käytetään vain vammautuneessa jalassa. Sitä käytetään yleisimmin esimerkiksi jalkaterän leukkauksen jälkeen ja jalkahaavoja hoidettaessa (ks. «Diabeettiset jalkavauriot»6 ja «Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset»7). Hoidon tavoitteena on vammakohdan rauhoittaminen kuormitukselta (immobilisaatio). Joissakin malleissa vammakohta kevennetään tai kenkään lisätään keventävä ortoosi. Kengän saa lainaksi hoitoyksiköstä.