Etusivu » Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku

Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kosteuden kuljetus

Kosteuden kulkua ihon pinnalta sukkien ja kenkien päällysmateriaalin läpi kutsutaan hien liikkeeksi.

Kävelyn tukivaiheessa jalkaterä puristuu kenkää vasten, jalkakaaret madaltuvat ja pumppaavat jalkahikeä sukasta pois. Hiki pumppautuu ulos kengästä pääasiallisesti suuaukosta sisäkaaren kohdalta. Osa hiestä kulkee hengittävän kengän päällisen lävitse. Tämä tapahtuu jokaisella askelella, kun jalkaterä painuu sukkaa ja kenkää vasten.

Sukkamateriaalit

Nykyaikaiset sukkamateriaaleina yleistyneet keino- eli tekokuidut ovat pehmeitä sekoitekuituja, jotka ovat hyviä kitkanpoistajia, kuljettavat hikeä iholta sukkien ja kenkien ulkopuolelle puuvillaa paremmin, pitävät ihon kuivana sekä kylmissä oloissa lämpöisenä ja kuumissa oloissa viileänä (taulukko « Keino- eli tekokuituiset sukkamateriaalit ja niiden käyttöominaisuuksia.»1).

Tutkimusten mukaan perinteinen puuvillasukka imee kosteutta noin kaksi kertaa enemmän kuin keinokuitusukat. Se ei kuitenkaan kuljeta kosteutta eteenpäin, vaan pitää sen sukissa. Jalkaterät ovat kosteat, hikiset, kylmät ja palelevat. Iho altistuu hiertymille, rakoille ja infektioille. Villasukat ovat lämpimät ja hengittävät.

Uutta sukkateknologiaa edustaa hoitavien aineiden lisääminen sukkamateriaaleihin. Hopea hoitaa ihoa, vähentää bakteerien, sienten ja virusten kasvua ja vähentää hajuhaittoja sekä lisää lämmön tuntua. Puuhiiltä sisältävä sukka on hyvä hikoileville jaloille, koska se estää hajuhaittoja ja pitää jalat raikkaina (esim. Feelmax® Charcoal ). Kuparia sisältävillä sukilla on lisäksi ihoa ja jopa ihovaurioita parantavia vaikutuksia (esim. Aetrex®, Cupron). Niitä saa internetkaupoista.

Jos varvasvälit ovat tiiviit ja taipuvaiset hautumaan, kannattaa kokeilla varvassukkia, varvikkaita (kuva «Varvassukat»1). Varvassukat lisäävät varvasvälien tuulettumista ja estävät varpaita hankaamasta toisiaan vasten. Niitä on myös hopeaa sisältävinä (Cool Sport Toesocks®). Jos varpaissa on paha virheasento tai varvikkaitten pituus ei ole varpaisiin sopiva, varvassukka voi hiertää varvasvälit rikki.

Taulukko 1. Keino- eli tekokuituiset sukkamateriaalit ja niiden käyttöominaisuuksia.
MateriaaliTuotenimiOminaisuudet, hoito
Perinteiset polyesterit ja polyamiditEsimerkiksi nylonNyppyyntyvät, sähköistyvät
Lujia, keveitä
Nykyaikaiset polyesterit ja polyamiditPolyestereitä
Coolmax®
Cool-Sport ®
Thermolite®
Thermastat®
Hyviä hien kuljettajia
Eivät allergisoi
Pitävät jalkaterät lämpiminä ja kuivina. Huom. 40-asteinen pesu
Polyamideja
Meryl®
Tactel®
Supplex®
Kestäviä
Nyppyyntymättömiä
Joustavia
Alhainen lämmön eristävyys
Synteettiset tekokuidut (esimerkiksi akryyli, polypropeeni, polyolefine)Thorlo®Hyvä elastisuus, muotopysyvyys ja iskunvaimennus
Kevyt
40-asteinen hienopesu, ei rumpukuivausta
Viafil®Lämmin ja siirtää kosteutta
Pehmeä
Ei allergisoi
Outlast®Ns. lämmöniskunvaimentaja
Mikrokapselit varastoivat ja kierrättävät kehon lämpöä, varastoivat sen itseensä ja palauttavat sen tarvittaessa.