Etusivu » Sukat käyttötarkoituksen mukaan

Sukat käyttötarkoituksen mukaan

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ihminen tarvitsee erilaisia sukkia työhön, vapaa-aikaan, urheiluun, juhliin sekä vuodenaikoihin. Sukkien käyttötarkoitusta mietitään harvoin. Urheilusukkia käytetään urheilun lisäksi työssä ja vapaa-aikana.

Urheilusukat

Hyvät urheilusukat ovat yhtä tärkeät kuin urheilukengät. Sukkia on kehitetty eri urheilulajeihin, retkeilyyn, patikointiin, pakkasiin ja poikkeusoloihin, esimerkiksi varusmiespalveluun. Värivalikoima mahdollistaa niiden käytön myös arkena ja työssä. Parhaiksi on todettu sekoitemateriaaleista valmistetut sukat erikoisvahvisteineen urheilulajin vaatimusten mukaan. Jalkapohjan puolelle kudotut pehmusteet vaimentavat iskuja ja estävät hankausrakkojen syntymisen. Laadukkaat urheilusukat ovat normaalisukkia kalliimmat, mutta hyvin huollettuina ne myös kestävät kauan. Pehmustava vaikutus kuluu ensimmäisenä pois.

Ns. kerrossukat, kahdet sopivan kokoiset sukat päällekkäin, on tehokas kitkanpoistaja urheiltaessa ja vaelluksilla. Tilavat kerrossukat myös lämmittävät palelevia jalkoja.

Erikoissukat (tekniset sukat)

Erikoissukilla tarkoitetaan mm. nivelreumaa sairastaville ja diabeetikoille kehitettyjä sukkia (esimerkiksi X-silver saumaton®, Spesific Thorlo®), joissa päkiän alueen kaksinkertainen (tyynymäinen) neulos tasaa päkiän painetta yli 30 % ja joissa tehokas kitkanpoisto-ominaisuus ehkäisee ihomuutosten syntymisen. Koska diabeetikoiden ja nivelreumaa sairastavien jalkaterän rakenteelliset muutokset lisäävät jalkapohjien painekohtia ja johtavat ihovaurioihin ja haavoihin, tutkimustulosten perusteella ongelmien ehkäisyssä suositellaan erikoissukkien käyttöä (ks. «Diabeetikon jalkojenhoito»1 ja «Nivelreumaa sairastavan jalkojen asiantuntijahoito»2). Ne soveltuvat mainiosti kaikille, joilla on jalkakipuja ja ihomuutoksia jalkapohjissa ja varpaissa. Myös kylmille jaloille ne sopivat jopa yösukiksi.

Oikein mitoitetut kevyet tukisukat eli lentosukat oikein käytettyinä ehkäisevät ja vähentävät alaraajojen turvotusta, väsymistä ja pitkäaikaisesta istumisesta johtuvia laskimotukoksia. Sukat on puettava oikein, muutoin niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Vahvempia, lääketieteellisiä hoitosukkia käytetään vakavien laskimovaurioiden hoidossa. Näitä käsitellään artikkelissa «Alaraajaturvotuksen erikoishoidot»3.