Etusivu » Lasten sukat

Lasten sukat

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Koska lapsen jalkaterät kasvavat sykäyksittäin, sukkien ja potkuhousujen oikean koon seuraaminen ja varmistaminen on tärkeää. Kun sukat ostetaan yleensä kengän kokonumeron mukaan ja huomattavalla osalla lapsista on pienet kengät, niin sukkien kohdalla tilanne lienee sama. Ulkomaisten tutkimusten mukaan melkein kaikilla koululaisilla sukat olivat niin tiiviisti kiinni varpaissa, että niissä näkyivät puristusjäljet. Pojilla on useammin pienet sukat kuin tytöillä.

Pienet sukat, sukkahousut tai potkuhousut voivat jatkuvasti käytettyinä aiheuttaa varpaiden virheasentoja (suppuvarpaita ja vasara- eli koukkuvarpaita), ohuet ja pehmeät kynnet kupertuvat varpaan kanssa (kuva «Tiukan sukan koukistama varvas ja kupertuneet kynnet»1), kynsi kasvaa sisään ja voi aiheuttaa kynsivallitulehduksen (kuva «Kynsivallitulehdus»2). Jalkaterapeutti ohjaa kynsien kasvua oikeaan suuntaan, ja koukkuun menneet varpaat voidaan oikaista teippihoidolla tai varvasortoosien avulla (ks. «Vasaravarpaat»1). Jalkojen hikoilu lisääntyy pienissä sukissa, ja se voi murrosiässä altistaa jopa jalkasilsan kehittymiselle (ks. «Jalkojen hikoiluun vaikuttavat tekijät»2 ja «Jalkasilsa»3).

Liukuestesukat vai ei?

Liukuestesukkien käytöstä on vaihtelevia mielipiteitä. Ne ovat nopeat ja helpot pukea esimerkiksi päiväkodissa. Liikuttaessa sisällä sukkasillaan ne estävät kaatumisia paremmin kuin tavalliset sukat. Toisaalta ne voivat myös äkillisesti jarruttaa lapsen reipasta menoa, jolloin lapsi voi kaatua.

Liukuestesukat lisäävät jalkojen hikoilua ja kosteutta, joten jalat voivat palella. Niiden käyttöä kenkäsukkina ei suositella, koska sukka ei liu'u normaalisti kenkään. Silloin varpaat jäävät helposti koukkuun. On myös tutkittu, että liukuestesukkien nypyt sisältävät myrkyllisiä yhdisteitä.

Myös lasten jalat hikoilevat

Lasten jaloille on tyypillistä runsas hikoilu. Murrosiässä etenkin pojilla hajuhikoilu yleistyy. Jalkojen pesun lisäksi sukat on syytä pestä ja vaihtaa joka päivä, tarvittaessa useita kertoja päivän mittaan ja kiinnittää huomiota sukkien materiaaliin (ks. «Jalkojen hikoilu»4). Voimakas hikoilu kutistuttaa sukkia normaalia enemmän. Isoille lapsille on saatavilla kivihiili- ja hopeasukkia, jotka poistavat haju- ja hikoiluhaittoja (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»5).