Etusivu » Jalkojen pesu ja kuivaus

Jalkojen pesu ja kuivaus

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkojen pesu osana päivittäistä hygienian hoitoa pelkällä haalealla vedellä riittää, silloin kun jaloissa ei ole näkyvää likaa ja pestään vain hiki, hilseily ja sukkien nukka pois (kuva «Jalat pestään huolellisesti»1). Sandaaleilla ja paljasjaloin kuljettaessa sekä työoloista riippuen jalat likaantuvat. Likaisten jalkojen pesuun tarvitaan pehmeä harja ja saippuaa tai nestesaippuaa. Kynsiuurteet ja kynnet harjataan huolellisesti liasta ja sukkanöyhdästä.

Terveen ihon pinnalla on hapan (pH on noin 5,5), keramideja sisältävä suojavaippa. Saippuapesu nostaa pH:n noin 9–10:een. Emäksinen iho lisää jalkojen infektioriskiä (ks. «Jalkasilsa»1 ja «Kynsisilsa»2) ja kuivattaa ihoa. Ihon happamuus palautuu pesun jälkeen parissa tunnissa normaaliksi.

Ihon pesuun voi käyttää nestesaippuaa, pesunestettä tai suihkusaippuaa, jonka pH on noin 5,5 ja johon on lisätty hiukan glyserolia tai muita rasvoja ettei iho kuivu (esimerkiksi Sebamed®, Lactacyd®, Avecyd®). Kuivaihoisille vaihtoehtona on myös voidepesu apteekista saatavalla perusvoiteella. Voide levitetään iholle saippuan tavoin, iho pestään ja huuhdotaan haalealla vedellä. Hikoilevien jalkojen hoito, ks. «Jalkojen hikoilu»3.

Jalkojen kuivaus

Pesun jälkeen jalat ja erityisesti tiukat ja hautumiseen taipuvaiset varvasvälit kuivataan huolellisesti ja kevyesti (kuva «Jalkaterät kuivataan varvas varpaalta»2). Liian kova hankaus voi rikkoa varvasvälien ohuen ihon. Kuivauksen yhteydessä on luontevaa tarkastaa jalkapohjien ihon sekä varvasvälien ja kynsien kunto. Huolellinen kuivaus ja jalkojen tuuletus estävät varvasvälien hautumista ja jalkasilsan syntymistä (ks. «Jalkasilsa»1). Varpaiden harittamisharjoitteita voi tehdä kuivauksen yhteydessä (kuva «Varpaiden loitontajien aktivoiminen ja vahvistaminen, varpaiden harittaminen»3).