Etusivu » Jalkojen rasvaus

Jalkojen rasvaus

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Päivittäinen ihonhoito pitää jalkojen ja säärien ihon ehjänä, jotta se kestää ympäristön rasitteet ja suojaa infektioilta. Ihon kuivuuden, kosteustasapainon ja joustavuuden säilyttämiseksi jalat ja sääret rasvataan päivittäin ihotyypin mukaisella voiteella. Rasvaus kosteaan ihoon heti pesun jälkeen sitoo ihon kosteuden.

Voidetta hierotaan ihoon vain sen verran kuin sitä imeytyy. Kuiviin ja hilseileviin sääriin voide levitetään myötäkarvaan. Hierottaessa voidetta päkiän ja kantapään ihoon käytetään koko kämmentä (kuva «Jalkoja rasvatessa voide hierotaan huolellisesti jalkapohjiin»1). Voiteen imeytyminen jalkapohjan ja kantapäiden kovettumakohtiin tehostuu, kun hierotaan pyörivin liikkein. Kymmenkunta pyöräytystä kovettumakohdassa elvyttää pehmytkudoksia ja auttaa tunnistamaan omien jalkaterien rakenteita. Jalkapöydän puolelta varpaiden hierominen suoriksi pitää koukkuun menneet varpaat liikkuvina (kuva «Varpaiden oikaiseminen jalkojen rasvauksen yhteydessä»2). Varvasväleihin ei laiteta voidetta, ettei iho haudu.

Kynsien ja kynsinauhojen rasvaus säilyttää niiden joustavuuden, ehkäisee kynsien kuivumista, kupertumista ja helpottaa paksujen kynsien leikkaamista (ks. «Paksuntunut kynsi»1).

Jos on vaikeuksia ylettyä rasvaamaan jalkojaan, perusvoiteen sijasta voi käyttää suihkutettavaa ihoöljyä.

Jalkojen rasvauksesta kannattaa tehdä päivittäinen tapa pitämällä voide esimerkiksi yöpöydällä ja rasvaamalla jalat ennen nukkumaan menoa. Kun pukee ohuet sukat jalkoihin rasvauksen jälkeen, vuodevaatteet eivät tahriinnu ja voide imeytyy paremmin ihoon. Tämä iltaisin toistuva, jalkoja rentouttava rituaali voi myös helpottaa unen saantia. Jalat voi toki rasvata muulloinkin, oman päivärytmin mukaan.

Voiteen valinta

Voiteen rasvaisuus riippuu ihon kuivuudesta ja karheudesta: mitä kuivempi ja karheampi iho on, sen rasvaisempaa voidetta pitää käyttää. Kuivalle iholle sopivat erityisen hyvin keramideja sisältävät voiteet. Jalkapohjien iho on muuta ihoa paksumpaa, joten se tarvitsee rasvaista voidetta (rasvapitoisuus 30–60 %). Kasvo-, käsi- ja vartalovoiteet eivät ole riittävän rasvaisia jalkapohjien paksun ihon rasvaukseen. Säärien iholle soveltuvat kehon rasvaukseen käytettävät lotion-tyyppiset voiteet. Liian kevyt (vesipitoinen) voide kuivattaa ihoa lisää.

Apteekin henkilökunta opastaa sopivan perusvoiteen valinnassa. Normaalia kuivemmalle iholle tai kantapäiden halkeamiin on saatavana erikoisvoiteita (pihkavoiteet) ja jalkavoiteita, jotka sisältävät kosteutta sitovia aineita (Calmuril®, Fenuril®, Wicaran®).

Hoitoväsymyksen, samaan voiteeseen kyllästymisen, ehkäisemiseksi kannattaa vaihdella perusvoidetta.

Viilentävät ja lämmittävät jalkavoiteet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön. Ne eivät hoida ihoa.

Kosmeettiset ja tuoksuvat jalkavoiteet ovat yleensä huomattavasti kalliimpia kuin apteekin perusvoiteet. Nykyisin on saatavana vaahtovoiteita (esimerkiksi Callusan®), jotka imeytyvät nopeasti eivätkä jätä ihoa ja käsiä rasvaisiksi.