Etusivu » Varvasvälien hautuminen

Varvasvälien hautuminen

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Hikoilevat jalat, pienet ja hikeä kuljettamattomat sukat ja kengät, huolimaton jalkojen pesu sekä varvasvälien kuivaamatta jättäminen voivat johtaa varvasvälien hautumiin. Tiukat varvasvälit ja varpaiden virheasennot altistavat hautumille.

Varvasvälihautumien ehkäisy ja hoito

Hautuneisiin varvasväleihin pujotetaan lampaanvillasuikale imemään kosteutta ja pitämään varpaat erillään. Villasuikale pujotetaan varvasväleihin löysästi, ettei verenkierto esty. Villa eristää ihopinnat toisistaan, iho pysyy ehjänä tai hautunut iho kuivuu ja paranee (kuva «Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla pitää ihon kuivana ja suojaa varpaita»1). Vaihtoehtoisesti voi kokeilla varvasväleihin pujotettavaa hopeaa sisältävää sidossuikaletta (Aquacel®). Hautumista voi vähentää myös hyvin kuivattuihin varvasväleihin hierottu hienojakoinen (vauva)talkki. Varvassukkien käyttö on todettu yhdeksi hyväksi varvasvälihautumien ehkäisy- ja hoitokeinoksi (ks. kuva «Varvassukat»2).

Jos varvasvälit ovat jatkuvasti kosteat, hautuneet ja iho rikkoutunut, altistus jalkasilsalle kasvaa (ks. «Jalkasilsa»1).