Etusivu » Rakko

Rakko

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Rakko (rakkula), vesikello tai hiertymä on ihoon tai ihon alle syntynyt, kirkasta tai veristä kudosnestettä sisältävä nestekertymä. Rakko syntyy äkillisen tai jatkuvan kitkan ja hankauksen seurauksena (ks. artikkeli «Lomajalat»1 ja kuva «Päkiäkovettuman alla rakko»1). Punoittava painaumajälki on merkki hankauksesta ja paineesta. Ohut ja kuiva iho hiertyy helposti.

Syyt

Hiertymiä ja rakkoja syntyy uusien, jalkaan vielä muotoutumattomien kenkien käyttöönottovaiheessa, pitkillä kävelyretkillä, vaelluksilla ja kesällä kuljettaessa kengillä ilman sukkia. Myös urheillessa, esimerkiksi maratonilla, juoksijoilla voi olla useita rakkoja. Alaraajojen turvotus ja hikoilu lisäävät hiertymäriskiä.

Rakkojen ehkäisy

Rakkojen ehkäisyyn kannattaa panostaa, koska viattomalta tuntuva, pieni ihon hiertymä tai rakko on kipeä, rajoittaa liikkumista ja voi pilata lomamatkan tai urheilusuorituksen. Ihorikko voi märkiä. Se voi toimia myös bakteerien kulkureittinä ja aiheuttaa ruusun (erysipelas), streptokokin aiheuttaman akuutin ja sairaalahoitoa vaativan ihotulehduksen (ks. «Ruusu»2).

Hyvin rasvattuun ihoon ei synny rakkoja niin herkästi kuin kuivaan ihoon. Ensisijainen ehkäisy on oikean kokoisten ja hyvin istuvien kenkien käyttö (ks. «Kenkien ostaminen»3, «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»4). Hyvät sukat estävät tai vähentävät hiertymien ja rakkojen syntymistä (ks. «Hyvien sukkien merkitys jalkaterveydelle»5 ja «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»6). Rankkoihin liikunta- ja urheilusuorituksiin voi pukea kahdet kitkanpoistokykyiset sukat päällekkäin. Tämä on huomioitava kenkien koossa.

Jos tietää tulossa olevan poikkeuksellisen rasituksen tai tietää jalkateriensä mallin ja toiminnan olevan sellainen, että esimerkiksi uusien kenkien käyttöönottovaiheessa rakkoja syntyy, kannattaa niiden muodostumista ehkäistä. Ihon voi suojata ohutjakoisella talkilla, vaseliinilla tai Compeed®-rakon ehkäisypuikolla.

Rakon tyypillisen kohdan voi myös suojata etukäteen liimattavalla fleecekankaalla (Fleecy Web®), silikonikestosuojalaastarilla (kuva «Itsestään paikallaan pysyvä silikoni-ihosuoja ehkäisee rakon syntyä ja suojaa puhjennutta rakkoa»2) tai rakkolaastarilla (Hansaplast®, Salvequick®, Compeed®). Päkiäpehmuste tai pohjallinen voivat myös ehkäistä jalkapohjan rakkojen syntymistä (kuva «Päkiäkovettuman ja känsän suojaaminen silikonilla vuoratulla päkiäpehmusteella»3).

Rakon omahoito

Kun rakko on syntynyt, sitä ei saa puhkaista, vaan se suojataan tarttumattomalla haavatuotteella (Mepilex®) tai hydrokolloidilaastarilla (Salvequick®, Hansaplast®, Compeed®). Laastari on kiinnitettävä huolella pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Laastari pysyy paikallaan useita päiviä, myös pesujen ajan. Suojattu iho paranee normaalisti ja suoja vähentää kipua. Ison rakon voi puhkaista sivulta. Iho painetaan päälle ja rakko tyhjenee. Laastarisuojaa kannattaa pitää niin kauan, että uusi iho ennättää muodostua.

Rakko kevennetään huoparenkaalla tai lovetulla huopalevyllä ja kiinnitetään teipillä kivun vähentämiseksi ja parantumisen edistämiseksi (kuva «Päkiäkänsän keventäminen U-lovetulla huovalla»4). Jos sidoksen ympäristö punoittaa, on turvotusta tai kipua, se viittaa mahdolliseen tulehdukseen. Tällöin side avataan, jalat pestään vedellä ja laitetaan uusi side. Jos iho märkii, peitetään esimerkiksi hopeaa sisältävällä haavasidoksella. Hoito toistetaan päivittäin, kunnes tulehdus paranee.

Rakon parannuttua ohutta uutta ihoa rasvataan sekä tarvittaessa suojataan ja kevennetään.