Etusivu » Känsä

Känsä

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Känsä on tarkkarajainen, kiilamainen ja nappulalta tuntuva ihopaksunnos luisen ulokkeen tai nivelen kohdalla (kuva «Jalkapohjan känsän poisto»1) tai sivuun liukuneena. Varvasväleissä ja hikoilevissa jaloissa ne ovat pehmeitä.

Aiheuttajat

Varpaiden virheasennot yhdessä epäsopivien kenkien kanssa aiheuttavat känsiintymistä eli liikavarpaita varpaiden päälle, päihin ja päkiänivelten alle. Kuiva, joustamaton iho känsiintyy herkemmin kuin hyvin rasvattu, joustava iho. Varpaiden päissä olevien känsien yhteydessä myös kynsi paksuntuu (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»1, «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»2, «Vasaravarpaat»3 ja «Aikuisiän lattajalka»4).

Känsiä on kolmella neljästä aikuisesta jossain elämänvaiheessa. Känsiintyminen lisääntyy iän myötä ja on yleisempää naisilla kuin miehillä. Moni kuvailee tarkoin, mitkä kengät aiheuttivat ensimmäiset känsät. Kun ihminen joutuu vuodepotilaaksi, paine ja hankaus lakkaavat ja känsät irtoavat itsestään.

Tunnistaminen

Känsä voi aiheuttaa pistävää kipua. Ihminen välttää kipua kuormittamalla tiedostamattaan jalkateriään eri tavalla, jolloin kävely ja pystyasento muuttuvat.

Kroonistuessaan känsät voivat hermottua ja verisuonittua, jolloin ne aristavat myös levossa. Jalkapohjan känsän erottaminen viruksen aiheuttamasta syylästä tuottaa joskus vaikeuksia (ks. «Syylien tunnistaminen ja ennaltaehkäisy»5).

Omahoito

Känsän ensihoito on puristavien ja hankaavien kenkien käytön lopettaminen. Kengissä keskeistä on riittävä tila jalkaterän etuosassa (kärkimalli, laajuus ja kärkikorkeus), jotta paine hankauskohdista saadaan poistettua. Matala korko vähentää päkiä- ja varvaskuormitusta (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»1, «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»2 ja «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»6).

Paikallishoitona voi käyttää liimattavia tai puettavia ihosuojia (taulukko «Känsän omahoito.»1). Paikallishoidon lisäksi konservatiivisia hoitoja ovat puettava varvassuoja, varvasortoosi (kuvat «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»2, «Yksilöllinen nauhasilikoni on tehokas varpaidenoikaisija»3 ja «Yksilölliset varvasortoosit vähentävät kynsien ja varpaiden päiden kuormitusta»4), jalkavoimistelu sekä tukipohjalliset. Jos känsän pistävä kipu ei lakkaa tai känsä tulee aina uudelleen, se on ymmärrettävä jalkaterän virheasennon tai rakenteen aiheuttamaksi oireeksi (ks. «Levinnyt päkiä»7, «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»8 ja «Vasaravarpaat»3).

Liimattavat ihosuojat

Liimattavat ihosuojat poistavat kitkaa, vähentävät känsiintymistä ja pehmentäessään ihoa poistavat pistävän kivun. Jotta hoito onnistuu, suoja on liimattava niin, että se pysyy paikallaan. Jalat pestään ja kuivataan sekä annetaan kuivahtaa 10 minuuttia. Iho puhdistetaan Neo-Amiseptilla® tai käsien desinfektioaineella. Sopivan kokoinen hydrokolloidilaastari (ks. «Rakko»9) tai pyöreäksi leikattu fleecekangas (esimerkiksi Fleecy Web®) liimataan tarkasti känsän päälle. Itsekiinnittyvä joustosidos voi pysyä paikallaan useita päiviä eikä vie tilaa kengästä (kuva «Itsekiinnittyvä joustosidos»5).

Ihon suojaksi voi leikata palan silikonilevystä. Silikonisuoja ei ole varsinaisesti liimattava suoja, vaan se pysyy itsestään iholla. Sen voi poistaa, pestä ja käyttää uudelleen (kuva «Itsestään paikallaan pysyvä silikoni-ihosuoja ehkäisee rakon syntyä ja suojaa puhjennutta rakkoa»6).

Känsän voi myös keventää liimattavalla U-mallisella huovalla tai puolikkaalla huoparenkaalla (kuva «Päkiäkänsän keventäminen U-lovetulla huovalla»7), jolloin paine siirretään känsän sivuille ja taakse. Huoparenkaan (esimerkiksi Scholl®) voi leikata kahtia ja kiinnittää U-mallisena känsän taakse. Huoparenkaan käyttöä kokonaisena ei suositella känsän hoidossa, koska iho työntyy reiän läpi ja kehittää kovettumaa laajemmalle alueelle.

Kevennysten paikallaan pysyminen varmistetaan joustavalla ihoteipillä (esimerkiksi Hypafix®, Mefix®). Suoja saa olla paikallaan niin kauan kuin se pysyy, jopa viikon. Jalkojen pesun jälkeen tepastellaan froteepyyhkeen päällä, jotta sidos kuivuu.

Kun sidos vaihdetaan, jalat pestään ja kuivataan hankaamalla känsän kohtaa karhealla pyyhkeellä. Ihon annetaan kuivahtaa, se desinfioidaan ja laitetaan uusi sidos.

Salisyyli- ja hydrokolloidilaastari

Salisyylilaastari sulattaa ja pehmittää känsää ja pistävä kipu häviää. Känsän kokoisen salisyylilaastarin paikallaan pysyminen on hyvä varmistaa fleecetyyppisellä ihosuojalla (Fleecy Web®). Hydrokolloidilaastareilla (Compeed®) on saatu samankaltaisia tuloksia eikä niiden käyttöön liity terveen ihon syöpymisvaaraa. Laastarin vaihtaminen viikon välein pari kolme kertaa saattaa poistaa känsän. Känsiä ei pidä itse leikellä saksilla eikä vuolla jalkahöylällä tai veitsellä haavojen syntymisen ja infektiovaaran takia. Jalkaterapeutti näkee usein virheellisen omahoidon aiheuttamia arpia känsissä. Syntynyt arpikudos kasvattaa lisää kovettumaa ja känsää.

Diabeetikoille ja vanhuksille ei suositella laastarihoitoa infektioriskin takia.

Puettavat suojat ja keventäjät

Päkiöihin ja varpaisiin puettavat tuotteet ovat ihoon liimattavia tuotteita turvallisempia ja edullisempia käytössä.

Päkiä voidaan pehmustaa puettavalla suojalla (esimerkiksi Luga®, Epitact®, Scholl®) tai superlonsuojaputkesta leikatulla pehmusteella. Tuotteet on puettava huolellisesti ja varmistettava sukan pukemisen jälkeen, että ne ovat oikeassa paikassa (kuva «Päkiäkovettuman ja känsän suojaaminen silikonilla vuoratulla päkiäpehmusteella»8).

Varvasvälikänsät voi pehmustaa lampaanvillan avulla (kuva «Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla pitää ihon kuivana ja suojaa varpaita»9) sekä geelivuoratulla suojaputkella tai vaahtomuoviputkella (kuva «Geelivuorattu suojaputki vähentää ihon hankausta ja helpottaa varvaskipua»10). Itsekiinnitttyvä joustosidos (SnöggSoft1®) on itseensä kiinnittyvä ja helppokäyttöinen suojasidos hankausta vastaan (kuva «Itsekiinnittyvä joustosidos»5). Geelivuoratut varvastupet ja suojaputket sekä ohuet varpaidenerottajat (esimerkiksi Luga®, Epitact®, Scholl®) ovat ihoystävällisiä. Ne ovat hygieenisiä, kestäviä sekä miedolla saippuavedellä pestäviä. Vaikka ne ovat suhteellisen kalliita, niiden hinta-laatusuhde on hyvä (kuva «Päkiäkovettuman ja känsän suojaaminen silikonilla vuoratulla päkiäpehmusteella»8).

Jalkaterapeuttinen hoito

Jos omahoito ei auta, kannattaa hakeutua jalkaterapeutin hoitoon. Känsä poistetaan verettömästi (kuva «Jalkapohjan känsän poisto»1), kevennetään ja suojataan yksilöllisellä ortoosilla, jotta estetään sen kroonistuminen ja infektoituminen (kuvat «Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»11 ja «Yksilöllinen nauhasilikoni on tehokas varpaidenoikaisija»3).

Ohjattu jalkavoimistelu sekä jalkaterien toimintoja ohjaavat ja kuormitusta tasaavat tukipohjalliset saattavat pysäyttää känsiintymisen (ks. «Jalkaterän perusharjoitteita»10).

Joskus on turvauduttava kirurgiseen hoitoon joko virheasennon korjaamiseksi tai luisen ulokkkeen poistamiseksi (taulukko «Vasaravarpaat»3).

Taulukko 1. Känsän omahoito.
Ihon hoito ja suojausKänsän rasvaaminen
Liimattava suoja tai kevennys (esimerkiksi (Fleecy Web®)
Hydrokolloidilaastari (esimerkiksi Compeed®)
Puettava suoja tai kevennys (silikoni)
Pehmittävä lääkehoitoSalisyylilaastari
Asennon korjaaminenVarpaiden oikaisija, passiivinen
Jalkavoimistelu, aktiivinen
KengätKenkien koon ja mallin tarkastaminen