Etusivu » Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvanut kynsi

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Sisäänkasvanut kynsi tarkoittaa sitä, että kupertuneen tai pyöristetysti leikatun, teräväreunaisen tai lohjenneen kynnen reuna kasvaessaan painautuu kynsivalliin. Sukan tai kengän aiheuttama puristus pahentaa vaivaa (ks. «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»1 ja «Hyvien sukkien merkitys jalkaterveydelle»2). Kynsivalli aristaa tai siinä tuntuu pistävää kipua. Turhan usein ihmiset kärsivät vaivasta ja rajoittavat liikuntaansa jopa vuosia.

Aiheuttajat ja oireet

Tärkeimpänä sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana pidetään virheellistä jalkojen omahoitoa. Kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi kasvaessaan painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallitulehduksen, varpaassa tuntuu tykyttävää kipua levossakin, kynsivalli punoittaa ja koko varvas voi olla turvonnut. Kuperaa ja kovaa kynttä leikattaessa kynnen reuna lohkeaa helposti ja kynnen reunaan jää lohkeama eli kynsipiikki (kuva «Kynsivallitulehdus»1), jota on vaikea huomata. Kynsipiikki voi aiheuttaa neulan pistämiseen verrattavan kivun välittömästi tai myöhemmin kynnen kasvaessa pehmytkudoksiin.

Nuorilla on usein suuret kynsivallit suhteessa kynnen kokoon, mikä aiheuttaa kynnen painumista kynsivalliin (taulukko « Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajat.»1). Ohut, teräväreunainen kynsi voi leikata kynsivalliin haavan ja siitä seuraa kynsivallintulehdus. Urheilun, esimerkiksi hiihto- tai juoksulenkin jälkeen, voi kehittyä akuutti märkäinen tulehdus. Aikuisiällä kynnet voivat kupertua, mikä saattaa lisätä kynsivalliin kohdistuvaa painetta. Jatkuva kynsien lakkaaminen näyttää lisäävän kynsien kupertumista. Ikääntyessä kynnet kuivuvat ja kupertuvat lisää ja kaventuvat kärkiosasta.

Vaiva on yleisin isovarpaassa. Kynsisilsan (ks. «Kynsisilsa»3), kynnen poiston tai trauman aiheuttaman kynnen irtoamisen jälkitilana ilmenevän kynsipatjan kutistumisen vuoksi kynsi saattaa kasvaa kärkiosastaan kaventuneeseen kynsipatjaan ja aiheuttaa painetta kynsiuurteeseen.

Ulkoisia painetta aiheuttavia lisätekijöitä ovat varpaiden asento ja toiminta käveltäessä, kävely jalkaterät ulospäin, vaivaisenluu (ks. «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»4) tai jäykkä isovarvas (ks. «Vaivaisenluun hoito ilman leikkausta»5). Kapea, lyhyt ja matalakärkinen kenkä tai tiukka sukka voivat puristaa ja kynnen malli muuttuu kuperaksi (kuva «Tiukan sukan koukistama varvas ja kupertuneet kynnet»2). Turvotus, ylipaino ja jalkojen hikoilu pahentavat oireilua. Huonon hygienian vuoksi kynsiuurteeseen voi kerääntyä lika- ja sukkanöyhtäpallo, joka pumppaa kynsiuurretta ja kynttä jokaisella askeleella ja irrottaa kynttä.

Taulukko 1. Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajat.
Virheellinen omahoitoPyöristetysti leikattu kynsi – kynnen kulma ei ole nähtävissä
Kynnen reunan lohkeama (kynsipiikki)
Kynnen malliSuora kynsilevy ja isot kynsivallit
Kuperat kynnet
Kynnen poiston tai irtoamisen jälkitilana kutistunut kynsipatja
Kynsipatjan kutistuminen ja kynnen kupertuminen ikääntymisen myötä.
Ulkoiset tekijätKireät sukat
Kapeakärkinen ja lyhyt kenkä

Sisäänkasvaneen kynnen omahoito

Sisäänkasvaneen kynnen ehkäisyssä tärkeintä on oikea kynnen leikkausmalli (taulukko « Sisäänkasvaneen kynnen omahoito.»2 ja artikkeli «Jalkojen omahoito»6). Kynnet on jätettävä riittävän pitkiksi eikä kynnen kulmia saa pyöristää (ks. «Kynsien leikkaaminen»7). Kynsilevyn joustoa voi parantaa tiputtamalla pesun jälkeen kynteen tipan iho- tai kynsiöljyä kerran viikossa.

Jos syynä on isovarpaan painuminen toisia varpaita päin, varpaanerottajan (Scoll®, Luga®) avulla kynteen ja kynsivalliin kohdistuvaa painetta saa vähennettyä (kuva «Varpaanerottaja helpottaa kynsivalliin kohdistuvaa painetta»3). Sisäänkasvaneen kynnen hoitoliuos (Scholl®) pehmentää kynttä ja poistaa siten painetta. Tuote ei käytännössä kuitenkaan poista virheellistä kynnen mallia tai leikkauksen aiheuttamaa vaivaa, minkä vuoksi sen käyttöä ei suositella.

Kun kynsivalli punoittaa, mutta ei vielä ole alkanut märkiä, voidaan käyttää paranemista edistäviä voiteita (esimerkiksi Bepanthen® tai antiseptinen Fucidin®). Märkimisvaiheessa nestemäisen hoitoaineen käyttö on suositeltavaa, esimerkiksi polyvidonijodiliuos (Betadine®), jos ei ole jodiallergiaa. Kynnen reunan alle voi laittaa pumpulia tai kuitueristeen, joka estää reunaa painumasta ihoon. Tulehduskipulääkitys rauhoittaa kipua ja tulehdusta. Alaraajan kohoasento vähentää turvotusta ja painetta. Jos yleiskunto on huono tai on jokin perussairaus, esimerkiksi diabetes, saattaa antibioottihoito olla aiheellinen. Lisäksi on varmistettava, etteivät kenkä tai sukka paina kynttä ja että viereisen varpaan aiheuttama paine on saatu pois (kuva «Varpaanerottaja helpottaa kynsivalliin kohdistuvaa painetta»3).

Taulukko 2. Sisäänkasvaneen kynnen omahoito.
Oikea kynnen leikkausmalli – kulmat on oltava nähtävissä
Tilavat sukat ja kengät
Tehostettu hygienia
Pumpuli tai kuitukangas kynnen reunan alle
Varpaanerottaja vähentää painetta
Puhdistus paikallisantiseptilla (esimerkiksi Betadine®)
Raajan kohoasento

Sisäänkasvaneen kynnen asiantuntijahoito

Jos kivun syy on kynsipiikki, jalkaterapeutti poistaa sen ja samalla kipu häviää (taulukko «Sisäänkasvaneen kynnen asiantuntijahoito.»3). Kynnen reunan ja kynsiuurteen eristäminen ohuella kuitukankaalla poistaa kivun välittömästi. Kuitukangas estää kynnen hankaamisen kynsiuurteeseen ja auttaa kynnen kireän kohdan kasvamista pehmytkudosten yli kynnen vapaaseen reunaan asti. Eriste pysyy paikallaan viikkoja ja putoaa pois kynnen kasvun myötä. Jalat voi pestä normaalisti.

Taulukko 3. Sisäänkasvaneen kynnen asiantuntijahoito.
JalkaterapeuttiKynsipiikin poisto
Kynsiuurteen eristäminen
Kuivattava paikallishoitoaine
Varpaan erottaja 1. ja 2. varpaan väliin tai yksilöllinen varvasortoosi
Kynnenoikaisuhoito
LääkäriJoskus antibioottihoito
Kirurginen kynnen reunan ja juuren kavennusleikkaus sekä fenolisaatio, ellei konservatiivinen hoito ole auttanut.

Kynnen kuperuutta voidaan oikaista ja kynnen kasvua ohjata oikeaan suuntaan kynnenoikaisuhoidolla. Oikaisussa voidaan käyttää jousi- tai liuskamenetelmää (kuva «Kynnenoikaisu jousimenetelmän avulla»4): kummatkin ovat kivuttomia toimenpiteitä eikä hoidon yhteydessä tarvita sairauslomaa ja liikkuminen onnistuu heti hoidon päätyttyä. Kuperien kynsien oikaisu 1–2 kk kestävällä jousihoidolla vuosittain pitää kynnet oireettomina. Vajaamittaisen kynnen sisäänkasvun ehkäisemiseksi ja hoidoksi voidaan laittaa keinokynsi. Se pitää kynsivallit yhtä leveinä koko kynnen pituudelta.

Yksilöllinen varvasortoosi (kuva «Silikonista valmistettu bunionsuoja»5) tai tukipohjallinen (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»8) on tarpeen, jos taustalla on varpaiden virheasento tai jalkaterän virheellinen toiminto.

Sisäänkasvaneen kynnen kirurginen hoito

Jos konservatiivinen hoito ei onnistu, voi vaihtoehtona olla kirurginen hoito. Se on kynsilevyn kaventaminen ja vastaavan juuren osan tuhoaminen (fenolisaatio) tai pehmytkudoksen pienentäminen. Jos kavennetun kynnen osan juurta ei tuhota, kynnen sivuun kasvaa erillinen kynnen osa. Tämä voi aiheuttaa jatkuvaa kipua ja tulehdusta.

Kirurgiseen hoitoon liittyy aina kipu ja sairausloma. Kynnenpoistoa ei nykyään suositella, koska se on pitkäaikainen vaiva ja kynsipatjan kuivumisen takia kynsi on taipuvainen kasvamaan yhä kapeampana kärkiosasta. Olipa kyseessä kirurginen tai konservatiivinen hoito, on hoitoon aina yhdistettävä varpaaseen ja kynsivalliin kohdistuvan paineen poisto (kuva «Varpaanerottaja helpottaa kynsivalliin kohdistuvaa painetta»3).