Etusivu » Jalkasilsa

Jalkasilsa

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jalkasilsa alkaa melkein aina hautuneesta pikkuvarvasvälistä (kuva «Varvasvälisilsa alkaa useimmiten pikkuvarvasvälistä»1). Kun kiireessä jalkaterät kuivataan huolimattomasti, hautumisvaara lisääntyy (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»1 ja «Varvasvälien hautuminen»2). Tutkimusten mukaan alle puolet ihmisistä ei kuivaa koskaan varvasvälejään. Varpaiden virheasennot lisäävät hautumia.

Nimitys urheilijan jalka (athlete's foot) viittaa silsan liittymiseen urheiluun. Urheilijoiden, kuten muidenkin aktiivisesti liikkuvien ihmisten, iho joutuu suureen rasitukseen ja syntyy mm. hiertymiä, rakkoja ja liikahikoilua. Lisäksi käveleminen paljasjaloin yleisissä urheilu- ja liikuntatiloissa sekä kylpyhuoneissa altistaa silsatartunnalle.

Tunnistaminen

Akuutissa vaiheessa jalkasilsan aiheuttama ihottuma-alue on tarkkarajainen, hilseilevä ja kutiseva (taulukko « Jalkasilsan oireita.»1). Jos varvasvälihautuma (ks. «Varvasvälien hautuminen»2) leviää jalkapöydän puolelle, kutiaa ja vetistää, on syytä epäillä akuutissa vaiheessa olevaa varvasvälisilsaa. Aaltoilevaan taudinkulkuun kuuluu ajoittainen vetistysvaihe, jolloin iholla esiintyy pikkurakkuloita ja rupea. Laaja-alainen jalkapohjan silsa ilmenee kutiavina rakkuloina jalkaterän reunoilla ja sisäkaaren alla.

Kroonista mokkasiinisilsaa (kuva «Krooninen mokkasiinimainen jalkasilsa»2) voi epäillä, kun jalkapohjien kuivuminen ja kantapäiden halkeamat eivät parane 2–4 viikossa rasvaushieronnalla. Jalkaterät ovat kuin jauhosta nostetut, hilseilyä on jalkaterän reunoilla, jalkapohjan ihopoimuissa ja kantapäissä. Lisäksi saattaa esiintyä liikasarveistumaa ja halkeamiakin. Iholta silsa voi levitä myös kynsiin.

Omahoito

Kun ensioireet on tunnistettavissa (taulukko « Jalkasilsan oireita.»1), keskitytään huolelliseen jalkahygieniaan (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»3, «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»4, «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»5, «Sukkien pesu»6, «Jalkojen pesu ja kuivaus»1, «Jalkojen hikoilu»7 ja «Varvasvälien hautuminen»2). Happamien pesunesteiden käyttö on suotavaa. Pesun jälkeen kuivataan varvasvälit huolellisesti käyttäen henkilökohtaista jalkapyyhettä. Varvasvälihautumiin laitetaan lampaanvillaa (ks. kuva «Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla pitää ihon kuivana ja suojaa varpaita»3) tai ohutjakoista talkkia imemään kosteutta. Hopeaa sisältävien varvassukkien käyttö on hyvä ehkäisy- ja hoitokeino.

Omahoidon ollessa kunnossa voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia silsalääkkeitä (taulukko « Varvasvälisilsan omahoito.»2). Paikallishoitoaineiden käytössä on noudatettava pakkauksen mukana tulevia ohjeita. Huolimaton hoitoaineiden käyttö voi johtaa siihen, etteivät ne enää tehoa (hoitoresistenssi). Emulsiovoide on siisti levittää ja sen vaikutus säilyy iholla. Puuterimaisia valmisteita voi sirotella sukkiin ja kenkiin.

Asiantuntijahoito

Jos ihottuma ei häviä huolellisella ja ohjeen mukaisella omahoidolla kolmessa viikossa tai oireet ovat rajut, kannattaa mennä ihotautilääkärin vastaanotolle diagnoosin selvittämiseksi ja tehokkaan hoidon saamiseksi.

Taulukko 1. Jalkasilsan oireita.
Varvasvälihautuma leviää jalkapöytään.
Hilseilyä
Kutinaa
Vetistystä
Pikkurakkoja
Rupea
Mokkasiinimainen, jauhoinen jalkapohja
Kantapäiden halkeamat, jotka eivät parane rasvaamalla.
Ajoittain oireita – ajoittain ei
Taulukko 2. Varvasvälisilsan omahoito.
Tehostettu jalkahygienia
Henkilökohtaiset jalkojenhoitovälineet
Lampaanvillan käyttö
Ilmavat kengät
Tilavat, hengittävät sukat; varvassukat (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»5)
Apteekista saatava silsavoide, -sumute tai -talkki