Etusivu » Kynsisilsa

Kynsisilsa

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kynsisilsaa voi epäillä, kun kynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi (ks. artikkeli «Terve kynsi»1, kuva «Kynsisilsa»1, taulukko « Kynsisilsan oireet.»1). Silsa leviää kynnen alla ja lopulta irrottaa kynnen alustastaan (kynsipatjasta, ks. kuva «Kynnen rakenne päältäpäin, sivulta ja päästä»2). Silsaa on usein myös jalkapohjassa ja varvasväleissä. Toisessa tyypissä kynteen ilmaantuu valkoisia liuskoittuvia laikkuja.

Kosteissa oloissa, hikoilevissa jalkaterissä ja diabeetikoilla hiivasieni aiheuttaa kynsivallista päin alkavaa kynsisisilsaa. Tämä muoto on yleisempää sormien kynsissä. Kynsivallit ovat turvonneet ja kostea erite on nähtävissä kynsinauhan edessä tai kynsinauha on kadonnut.

Kynsisilsa on useimmiten esteettinen haitta. Paksuntuessaan kynsi voi aiheuttaa paineoireita ja lisäoireena bakteeritulehduksen. Mikäli alaraajojen verenkierto on huono tai on diabetes, tulehdus voi johtaa haavauman syntyyn (ks. «Diabeettiset jalkavauriot»2).

Kynsisilsan varmistaminen

Kun kynsimuutos ei kasva pois vaan leviää, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin ja jalkaterapeutin vastaanotolle. Kun tarkoituksenmukainen hoito aloitetaan ajoissa oireiden ollessa vielä vähäisiä, kynsi voi parantua helposti verrattuna kynsisilsan kokonaan sairastuttamaan kynteen ja vuosikausia kestävään hoitoon. Silsan leviäminen muihin kynsiin ja bakteeri-infektioiden syntyminen voidaan estää.

Kynsisilsan hoito

Hoitomuodosta riippumatta kynsisilsan paraneminen on pitkäaikainen prosessi. Isovarpaan kynnen kasvu kestää aikuisilla noin vuoden (ks. «Terve kynsi»1). Hoitotulokseen vaikuttavat yleiskunnon lisäksi myös ulkoiset olosuhteet, jalkahygienia, sopivien sukkien ja kenkien käyttö sekä niiden hygieniasta huolehtiminen.

Parhaat tulokset saadaan yhdistämällä sisäinen ja ulkoinen lääkehoito (taulukko « Kynsisilsan hoitoperiaatteet.»2). Viljelytuloksen perusteella lääkäri määrää lääkehoidon. Sisäinen lääkehoito ei sovi kaikille, ja usein tyydytään pelkkään paikallishoitoon.

Ulkoisesti käytettävän paikallishoitoaineen tehoa parantaa, kun sairas kynnen osa leikataan pois ja kynsipatja hiotaan puhtaaksi ja sitä levitetään hieromalla, jotta kynsi mahtuu kasvamaan normaalisti. Terveydentila ja muu lääkehoito vaikuttavat hoidon aktiivisuuteen. Vaikka kynsisilsaa ei saada täysin parantumaan, sen leviäminen pysähtyy ja kynnet saadaan siistimmiksi.

Omahoito

Ilmavien sukkien (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»3) ja kenkien käyttö tukee parantumista (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»4). Ääreisverenkierron vilkastuttaminen varvasvoimistelun avulla parantaa ja edistää paranemista (ks. «Jalkaterän perusharjoitteita»5). Lisäksi varmistetaan, etteivät varpaiden asentomuutokset aiheuta kynsiin painetta. Tarvittaessa käytetään varpaiden oikaisijaa (kuva «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»3).

Kynsisilsan hoitoa varten on hankittava henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet (ks. «Jalkojen omahoito»6 ja «Kynsien leikkaaminen»7). Alustastaan irronnut kynnen osa leikataan tarkoin pois, ja kynsipatja viilataan ohuella santapaperilla tai kynsiviilalla puhtaaksi. Hiontasuunta on kynnen kasvusuuntaan. Leikkaus ja hionta tehdään kerran viikossa. Kynsiuurteet voi puhdistaa pesun yhteydessä pehmeällä tähän tarkoitukseen hankitulla hammas- tai kynsiharjalla (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»8).

Kynsisilsan paikallishoitolääkkeet

Varsinainen kynsisilsan ulkoinen hoitoaine on reseptivalmiste. Kynsisilsan leviämistä voidaan ehkäistä ja vain kärkiosastaan infektoituneet kynnet voidaan saada terveiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla liuoksilla, hoitokynillä tai -lakoilla. Voide imeytyy huonosti kynteen, mutta jos samaan aikaan käyttää jalkasilsaan voidehoitoa, voi samaa voidetta sivellä myös puhdistettuun kynsipatjaan ja kynsiin.

Myös teepuuöljyn avulla on saatu hyviä tuloksia kynsisilsan hoidossa (1 tippa kynteen kerran päivässä). Jalkaterapeutilta saa tarkat hoito-ohjeet. Kädet on desinfioitava ennen hoitoa ja hoidon jälkeen.

Jalkaterapia

Jos useita kynsiä ja isovarpaan kynnestä yli puolet on sairastunut, jalkaterapeutti leikkaa ja hioo tarkoin sairaan kynnen osan pois ja puhdistaa kynsipatjan.

Tehokkaammin – kivuttomasti ja verettömästi – sairaat kynnet tai kynnen osa saadaan poistettua kemiallisen haudehoidon avulla. Ureavoide pakataan kynsien päälle ja sidokset pidetään kuivina. Noin viikossa sairas kynnen osa irtoaa kynsipatjasta. Irronneet kynnet ja kynnen osat leikataan ja kynsipatja hiotaan puhaaksi. Paikallishoitoaine tehoaa sen jälkeen paremmin.

Taulukko 1. Kynsisilsan oireet.
Kiilloton, samea kynsi
Kärjestä kulunut kynsi
Laho, ruskea tai keltainen kynsi
Epäesteettinen kynsi
Valkoisia laikkuja
Kynsivallitulehdus juuriosassa
Taulukko 2. Kynsisilsan hoitoperiaatteet.
Sairaan kynnenosan leikkaaminen
Kynsipatjan puhdistaminen hiomalla tai viilaamalla
Kemiallinen kynnen tai kynnenosan poisto
Ulkoinen lääkehoito
Sisäinen lääkehoito
Tehostettu jalka-, sukka- ja kenkähygienia