Etusivu » Hermopinne

Hermopinne

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Hermopinne on hermoon (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1) kohdistuva puristus. Jalkaterän turvotus, ahdas kenkä, vamma tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. Joskus vaiva ilmenee raskauden aikana. Hermon pinnekohta on kipeä ja aristaa painettaessa tai puristettaessa. Pinnekohtaa koputettaessa voi tuntua kihelmöivää kipua varpaisiin päin, hermon ihohermotuntoalueella (Tinelin koe). Mortonin neurooma ja tarsaalitunnelioireyhtymä ovat tavallisimmat jalkaterän alueella ilmenevät hermopinteet.Ne ovat yleisimpiä keski-ikäisillä naisilla.

Mortonin neurooma

Aiheuttajat

Korkeakorkoiset, kapeakärkiset ja puristavat kengät lisäävät päkiän kuormitusta (ks. «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»2, kuvat «Jalkaterän ja kenkien kärjen mallin vertaaminen»1 ja «Kengän kärkimallin vaikutus vaivaisenluun ja vasaravarpaiden syntyyn»2), esimerkiksi altistavat vaivaisenluun synnylle ja päkiän levenemiselle (ks. «Levinnyt päkiä»3). Ammateissa, joissa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ääriasentoon koukistuneina, esimerkiksi mattoja asennettaessa, päkiät rasittuvat. Myös runsas liikunta, juoksu ja hypyt altistavat hermopinteen synnylle.

Vaivan taustalla voi olla myös vamma, joka muuttaa jalkaterän rakennetta, urheilijoilla leikkausarpeen kasvanut sidekudos tai mikrotrauma, neuropatia tai nivelrikko.

Tunnistaminen

Päkiässä on vihlovaa, tykyttävää ja polttavaa kipua. Lisäksi voi esiintyä puutumista, pistelyä, kuumotusta tai sähköiskuntapaista vihlontaa. Kipu esiintyy kolmannessa varvasvälissä ja yleisimmin keski-ikäisillä naisilla.

Rasitus pahentaa kipua, mutta myös rasituksen jälkeen voi esiintyä leposärkyä. Kipu saattaa olla niin voimakasta, että on pakko pysähtyä ja riisua kenkä. Kun jalkaterää hiukan hieroo ja venyttelee varpaita, kipu hellittää. Varvasväleissä voi ilmetä tunnottomuutta. Kipuilun jatkuminen voi johtaa liikkumisen vähentämiseen.

Hoito

Hoidon perustana ovat sopivankokoiset, leveälestiset ja matalakorkoiset kengät (taulukko « Päkiän hermopinteen hoito.»1, «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»4, «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»2 ja «Kengän koon määrittäminen»5). Liimaamalla kenkään tai pohjalliseen päkiätyyny (pelotti) tai tasainen palkki, jalkapöytäluita saadaan erotettua toisistaan ja hermoon kohdistuva puristus loppumaan. Samalla kipu poistuu. Usein hoidoksi riittää lepo, kylmähoito, tukipohjallishoito (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»6), varvasortoosi (kuva «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»3) ja tarvittaessa tulehduskipulääke. Joskus jäykkäpohjaisen kengän, esimerkiksi Masai-kengän (ks. «MBTTM- eli Masai-kengät»7) käytöstä on hyötyä. Suutari voi liimata kengän pohjaan päkiälinjaan keinun (ks. «Kenkien oikea käyttö ja hoito»8). Urheilijoiden on mahdollisesti vaihdettava juoksualustaa.

Samat lihasharjoitteet kuin levinneen päkiän hoidossa edistävät jalkaterän asennon ja toimintojen säilymistä (ks. «Levinnyt päkiä»3). Ellei konservatiivinen hoito auta, hermopaksunnos voidaan poistaa ja vapauttaa puristus kirurgisesti.

Tarsaalitunnelioireyhtymä

Tarsaalitunnelioireyhtymäksi sanotaan takimmaisen säärihermon (nervus tibialis posterior, kuva «Jalkaterän hermot»4)puristustilaa. Säärihermo on puristuksessa säären sisäsyrjässä sisäkehräksen seudussa, takimmaisen säärilihaksen jännekanavan alueella. Oireyhtymän ensioire on kipu, joka voi alkaa äkillisesti urheilun rasitusvammana, esimerkiksi uuden lajin aloittamisen yhteydessä, tai pitkän seisomisen tai kävelyn jälkeen.

Aiheuttajat

Hermo voi joutua puristukseen jalkaterän sisäkaaren romahdettua. Kantaluun kallistuminen ulospäin ja lattajalka altistavat oireyhtymälle (ks. «Latta- ja kaarijalka»9 ja «Aikuisiän lattajalka»10). Tavallisin oireyhtymän aiheuttaja on vamma, kuten nilkan nyrjähdys (ks. «Nilkan nyrjähdys»11). Painetta säärihermoon voi aiheuttaa myös rasvakasvain, hermon paksuntuminen tai tapaturman jälkeinen arpikudos ja turvotus. Joskus aiheuttajana on kihti (ks. «Kihti»12) tai reuma (ks. «Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset»13). Usein syy jää kuitenkin selvittämättä.

Tunnistaminen

Tarsaalitunnelioireyhtymä aiheuttaa jalkaterän ja nilkan seudulle polttavaa kipua, joka voi säteillä varpaisiin. Lisäksi oireyhtymässä esiintyy tuntohäiriöitä jalkapohjassa, turvotusta sisäkehräksen alueella ja jalkaterän lihasten heikkoutta, etenkin varpaiden koukistumisvajetta. Kipu voi säteillä sisäkehräksen alueelle, joskus myös nilkkaan ja sääreen. Kivut ovat voimakkaimpia kävellessä, pitkään seisottaessa ja urheiltaessa. Kivut voivat herättää yöllä ja pakottaa nousemaan jalkeille. Kun hermoa koputetaan sisäkehräksen alta, tuntuu sähköiskumaisia tuntemuksia jalkaterässä (positiivinen Tinelin koe).

Hoito

Oireita aiheuttavaa rasitusta tulee vähentää. Kipualueelle hierotaan tulehduskipuvoidetta. Kannattaa myös hankkia jalkaterapeutilta yksilölliset tukipohjalliset (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»6), jotta nilkka pysyy oikeassa asennossa ja kantapään kuormitus hiukan ulkoreunalla. Asianmukaiset kengät ovat oleellinen osa hoitoa (taulukko «Hermopinne»14).

Jos oireet hoidosta huolimatta pitkittyvät ja diagnoosi on varma, harkitaan kirurgista hoitoa, jolloin hermoa puristavat juosteet vapautetaan.

Taulukko 1. Päkiän hermopinteen hoito.
Lepo
Kylmähoito
Tulehduskipuvoide
Sopivat kengät
Jäykkäpohjainen kenkä
Päkiäpohjallinen (pelotti)
Tukipohjallinen, mieluiten yksilöllinen
Jalkaterän lihasharjoitteet
Leikkaushoito