Etusivu » Vaivaisenluun leikkaushoito

Vaivaisenluun leikkaushoito

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ellei vaivaisenluun konservatiivinen hoito (ks. «Vaivaisenluun hoito ilman leikkausta»1) tuota tuloksia, kannattaa hakeutua vaivaisenluuleikkauksiin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle leikkausarvioita varten. Leikkausmenetelmiä on useita. Sopivan leikkausmenetelmän valinta vaatii lääkäriltä vankkaa kliinistä kokemusta.

Tärkein tavoite leikkauksessa on saada sellainen lopputulos, että normaali nivelen kuormittaminen on mahdollista leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeisistä mahdollisista ongelmista on pyrittävä saamaan selkeä kuva. Esimerkiksi kenkien osto voi leikkauksen jälkeenkin olla vaikeaa. Jalkaterän ihon ja varpaiden kynsien infektiot sekä muut vaivat on hoidettava hyvissä ajoin ennen leikkausta (ks. «Leikkaukset ja jalkaterveys»2).

Leikkausmenetelmät

Leikkauksen onnistumisen kannalta keskeistä on, että leikkausmenetelmä valitaan virheasennon ja henkilön iän mukaan. Lievien tai keskivaikeiden vaivaisenluiden hoidossa käytetään yleisimmin Chevron-leikkausta eli oikaistaan 1. jalkapöytäluu tekemällä v-kirjaimen muotoinen kolo (osteotomia). Kun virheasento on paha, korjataan luun asentoa tyvestäkin. Ikääntyneillä käytetään Kellerin leikkausta, jolloin poistetaan pelkkä luukyhmy ja mahdollisesti isovarpaan tyvijäsenestä osa. Isovarvas lyhenee ja 2. varvas voi jäädä pidemmäksi (kuva «Vaivaisenluuleikkauksen jälkeen leikattu vasen jalkaterä on huomattavasti lyhyempi kuin leikkaamaton oikea»1). Silloin on pidettävä huoli, ettei varvas koukistu vasara-asentoon.

Osalla leikatuista kipuja on leikkauksen jälkeenkin, ja ne voivat jopa pahentua. Virheasento uusiutuu leikkauksen jälkeen noin 20 %:lla. Arpikudoksen kiristäminen saattaa rajoittaa isovarpaan toimintaa ja hankaloittaa kävelyä. Mikään leikkausmenetelmä ei takaa varmasti oireetonta jalkaterää kaikille.

Toipuminen

Jos leikkaukseen päädytään, toipumisaika leikkauksen jälkeen on 3–6 viikkoa menetelmän mukaan. Hoitokenkä (ks. «Erityisjalkineet»3) helpottaa kävelyä alkuvaiheessa. Kävely voi olla kivutonta vasta puolen vuoden jälkeen. Jälkihoito riippuu toimenpiteestä. Jokaisen on tärkeätä itse huolehtia leikkauksen jälkeen terapiaan hakeutumisesta. Käynti jalkaterapiaan kannattaa varata heti, kun varvasta saa kuormittaa ja niveltä saa liikuttaa. Lääkäriltä on syytä pyytää tarkat ohjeet.

Turvotuksen häviämistä voi nopeuttaa esimerkiksi yksilöllisten varvasortoosien avulla (kuva «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»2). Arpikudoksen hieronta voi estää sidekudoskiinnikkeiden syntymisen arven alueelle. Arpea voi pehmittää myös silikonigeelillä tai -laastarilla. Arpikudoksen joustavuus helpottaa varpaan liikettä. Vesiporeilukylpy voi nopeuttaa paranemista. Lihastoimintoja tasapainottavat harjoitteet tukevat leikatun nivelen toimintojen palautumista (ks. «Spiraalidynaaminen harjoittelu»4 ja «Jalkaterän perusharjoitteita»5). Kävelyn uudelleen opettelussa keskeistä on oppia kuormittamaan isovarpaan tyviniveltä heti, kun lääkäri antaa luvan. Leikkauksen jälkeen tulee käyttää matalakorkoisia kenkiä.