Etusivu » Vasaravarpaat

Vasaravarpaat

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Vasaravarpaalla (koukkuvarvas, digitus malleus, hammer toe) tarkoitetaan 2.–4. varpaan koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista. Vasaravarvas koukistuu niin, että varpaan pää osuu alustaan ja sitä vastaava päkiänivel yliojentuu. Tämä voi johtaa osittaiseen tai täydelliseen nivelen sijoiltaanmenoon (kuva «Kengän kärkimallin vaikutus vaivaisenluun ja vasaravarpaiden syntyyn»1).

Aiheuttajat

Varpaiden koukistuminen johtuu jalkaterän lihasten epätasapainosta, jonka voi aiheuttaa levinnyt päkiä, vaivaisenluu tai lihasten käyttämättömyys. Pitkä 2. varvas, akkavalta, koukistuu vasara-asentoon (kuva «Jalkaterien malli varpaiden pituuksien mukaan»2). Kaarijalka (ks. «Kaarijalka»1 ja kuva «Jalkaterien määrittely kaarien korkeuden mukaan»3) ja jäykkä nilkka (ks. «Jäykkä nilkka»2) johtavat usein vasaravarpaiden kehittymiseen. Vasaravarpaita aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ovat (ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»3) korkeakorkoiset, pienet kengät (ks. «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»4 ja «Kengän koon määrittäminen»5) sekä pienet sukat (ks. «Hyvien sukkien merkitys jalkaterveydelle»6).

Vasaravarpaiden syntymisen taustalla on aina myös varpaiden koukistaja- ja ojentajalihasten jänteiden, sekä nivelsiteiden epätasapaino, jolloin varpaiden päällä olevat jänteet, lihakset ja nivelsiteet kiristyvät ja alapuolella olevat jänteet, lihakset ja nivelsiteet venyvät (kuvat «Lihakset jalkapöydän puolelta»4 ja «Päkiänivelten koukistus ja poikittaisen kaaren liikkuvuuden lisääminen»5). Lihakset eivät kykene enää toimimaan tehokkaasti.

Vasaravarpaita esiintyy myös diabeteksen, nivelreuman, psoriaasin sekä joidenkin neurologisten sairauksien yhteydessä. Kun lihastasapaino on heikentynyt paljasjaloin seistessä voi nähdä kuinka varpaat koukistuvat jotta ne saavat paremman tuntuman alustaan ja auttavat tasapainon pitämistä (ks. «Diabeettiset jalkavauriot»7, «Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset»8 ja taulukko «Terveen jalkaterän tunnusmerkit»9).

Tunnistaminen

Varpaiden koukistumisen vuoksi päkiänivelet aristavat seistessä ja käveltäessä. Hoitamattomana varvas voi jäykistyä.

Harvoissa kengissä on riittävästi kärkikorkeutta (ks. «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»10), jolloin koukussa oleva varvas hankaa kenkään, nivelen päälle syntyy punoitusta ja vähitellen känsä eli liikavarvas. Varpaan päähän muodostuu känsä varpaan osuessa joka askeleella alustaan. Myös kynnet voivat paksuntua (ks. «Paksuntunut kynsi»11) ja kynnen alle voi vuotaa verta, kun kynnet iskeytyvät joka askeleella alustaa vasten. Varpaat voivat olla erittäin kivuliaat.

Vasaravarpaiden omahoito

Hoidon tavoitteena on poistaa kipua ja pitää vasaravarvas mahdollisimman liikkuvana sekä suojata sitä hankaukselta, jolloin känsien ja kynsimuutosten syntyä voidaan ehkäistä. Jos vaivan aiheuttajana ovat pienet kengät ja sukat, nämä puutteet on korjattava ensimmäisenä (taulukko « Vasaravarpaiden omahoito.»1 sekä artikkelit «Kengän koon määrittäminen»5 ja «Hyvien sukkien merkitys jalkaterveydelle»6).

Kireiden lihasten ja jänteiden hieronta ja venyttely (kuva «Varpaiden oikaiseminen jalkojen rasvauksen yhteydessä»6) pitävät varpaat liikkuvina, jolloin niiden kanssa pärjää loppuiän ilman leikkaushoitoa. Esihoitona jalkaterän lihakset on syytä lämmittää esimerkiksi suihkussa tai akurullan avulla (taulukko «Lihasten valmistaminen jalkavoimisteluun»12 ja kuva «Akurulla ja tasapainolauta»7). Toisella kädellä tuetaan päkiää jalkapohjan puolelta ja toisen käden kämmenellä hierotaan jalkapöydän puoleisia kireitä jänteitä. Varpaita taivutetaan suorina päkiänivelistä alaspäin ja pidetään taivutusta 20 sekuntia ja toistetaan 10–12 kertaa. Tämän jälkeen jalkapohjat laitetaan lattiaa vasten ja venytetään varpaita lattiaa pitkin suoriksi ja mahdollisimman pitkiksi. Venyttelyn ja hieronnan voi liittää jalkaterien rasvauksen yhteyteen (kuvat «Varpaiden ojentajien venytys ja poikittaiskaaren aktivointi»8ja «Varpaiden oikaiseminen jalkojen rasvauksen yhteydessä»6).

Nivelten ja lihasten kunnon mukaan ohjelmaan lisätään varpaiden harittaminen (ks. «Jalkaterän perusharjoitteita»13). Jalkaterän etuosan poikittaiskaarta tukevia lyhyitä lihaksi aktivoi tehokkaasti jalkaterän lyhentämisliike (kuva «Jalkakaaria tukevien lyhyiden lihasten vahvistaminen lyhentämällä jalkaterää»9). Liikkeen oikea hahmottaminen helpottuu, kun harjoituksessa käyttää apuna tennispallon puolikasta (kuva «Päkiänivelten koukistus ja poikittaisen kaaren liikkuvuuden lisääminen»5).

Liikkuvaa vasaravarvasta voidaan oikaista käyttämällä varpaaseen puettavaa sormusmallista varpaanoikaisijaa tai varpaiden alle puettavaa varpaiden asentoa korjaavaa silikonista valmistettua oikaisijaa, ns. hiirtä (kuva «Tehdasvalmisteinen moniharjanteinen varpaiden oikaisija»10). Huolellisesti pujotettu lampaanvilla on myös hyvä vasaravarpaansuoja ja joskus jopa oikaisija (kuva «Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla pitää ihon kuivana ja suojaa varpaita»11).

Jäykistynyt vasaravarvas suojataan geelivuoratulla tai superlonisella varvastupella tai suojaputkella (kuva «Geelivuorattu suojaputki vähentää ihon hankausta ja helpottaa varvaskipua»12).

Vasaravarpaiden ja päkiän alueen kuormitus vähenee merkittävästi käytettäessä tehdasvalmisteisia oikaisijoita ja lisäoireina olevat iho- ja kynsimuutokset häviävät sekä virheasento alkaa korjaantua. Kun oikaisija pidetään samassa paikassa, jossa puetaan aamulla sukat jalkaan, tulee sen pukemisesta tapa.

Asiantuntijahoito

Alaraajojen tutkimuksen perusteella voidaan päästä oireenmukaisen hoidon jälkeen varsinaiseen parantavaan hoitoon (taulukko « Vasaravarpaiden asiantuntijahoito.»2). Silikonista suoraan varpaisiin valmistetun yksilöllisen puettavan varvasortoosin avulla tuetaan ja korjataan varpaiden asentoa sekä estetään tai hidastetaan virheasentojen syntymistä (kuvat «Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»13, «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»14 ja «Yksilölliset varvasortoosit vähentävät kynsien ja varpaiden päiden kuormitusta»15). 2.–4. varpaaseen ulottuva ortoosi korjaa kaikkien varpaiden toimintalinjoja seistäessä ja käveltäessä. Hoidon edellytyksenä ovat riittävän tilavat kengät.

Nauhasilikonin vaikutus on voimakas ja sen avulla on mahdollista oikaista melkein jäykistyneitä vasaravarpaita (kuva «Yksilöllinen nauhasilikoni on tehokas varpaidenoikaisija»16). Alkuhoitona voidaan käyttää varpaan teippausta. Hoitoon voidaan liittää tukipohjallishoito.

Liikerajoitteisen vasaravarpaan hoitona jalkaterapeutti voi kokeilla passiivista nivelten mobilisaatiota, joka poistaa kipua, venyttää nivelen ympärillä olevia pehmytkudoksia ja voi lisätä myös nivelen liikkuvuutta. Hoitotulos riippuu aina lähtötilanteesta: kuinka liikkuvia varvas- ja päkiänivelet ovat hoidon alussa. Vasaravarpaiden nivelten liikelaajuuksien lisäämiseksi sekä ojentaja- ja koukistajalihasten sekä jalkaterän lyhyiden lihasten toimintojen palauttamiseksi tarvitaan jalkaterapeutin tekemää ja ohjaamaa yksilöllistä spiraalidynaamista harjoitusohjelmaa (ks. «Spiraalidynaaminen harjoittelu»14).

Jos tavoitteisiin ei päästä 2–3 vuodessa, kannattaa neuvotella kirurgisen korjauksen mahdollisuuksista. Leikkauksen jälkeinen jalkavoimisteluohjelma sekä jalka- ja varvasortoositerapia nopeuttavat paranemista.

Taulukko 1. Vasaravarpaiden omahoito.
HierontaVarpaan hieronta ja suoristaminen
Jalkapöydän kireiden jänteiden hieronta ja venyttäminen
Ihon hoitoRasvaus
Suojus (varvastuppi, suojaputki)
Asennon korjausVarpaanoikaisija
Jalkavoimistelu (ks. «Jalkaterän perusharjoitteita»13)Aktiivinen varpaiden venyttäminen lattiaa pitkin
Jalkaterän lyhentämisharjoite
Varpaiden harittaminen
SukatRiittävä pituus ja oikea pukemistapa
KengätRiittävä pituus ja kärkikorkeus
Taulukko 2. Vasaravarpaiden asiantuntijahoito.
Iho- ja kynsimuutosten hoitoKovettumien ja känsien poistaminen
Paksujen kynsien hoito
Varpaan oikaisu tai suojaaminenTeippaus
Yksilöllinen varvasortoosi
Yksilöllinen tukipohjallinen (jalkaortoosi)
Voimistelu ja manuaalinen käsittelyHieronta ja passiivinen mobilisaatio
Yksilöllinen harjoitteluohjelma
KenkäterapiaSopivat kengät (pituus, kärkimalli ja -korkeus)
Päällisen venyttäminen
Kirurginen hoitoAsennon korjausleikkaus