Etusivu » Kantakipu ja sen synty

Kantakipu ja sen synty

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kantakipu, "keski-iän syndrooma", on nykyään yleisin jalkakipu. Kantakipuja voi esiintyä jalkapohjassa, kantapään sisäsyrjällä, kantapään takaosassa akillesjänteen kiinnityskohdassa tai kantakyhmyssä. Kantakivut ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Kantakipu on yleistä ammateissa, joissa joutuu seisomaan ja liikkumaan paljon kovilla alustoilla (taulukko «Kantakipujen syitä.»1). Lapsilla, erityisesti pojilla, kantapään rasitusvamma esiintyy liikunnan ja urheilun yhteydessä. Sisäisiä kivun aiheuttajia voivat olla kantaluun rakenteellinen ominaisuus, kantapäätä pehmustavan rasvapatjan rappeutuminen ja surkastuminen, jalkaterän toimintapoikkeama (rakenteellinen tai toiminnallinen), hermopinne, kantapään limapussin tulehdus tai nivelreuma. Kantakipuja aiheuttavia ulkoisia tekijöitä voivat olla liiallinen rasitus, nopea painon nousu, jalkaterveyttä heikentävät kengät sekä kovat työskentely-, kävely- ja juoksualustat.

Joskus kivun taustalla voi olla kantaluun murtuma, joko rasituksesta tai putoamisesta syntynyt. Osteoporoosin vuoksi vanhuksen kantaluu voi murtua kävellessä. Joskus kivun aiheuttajaksi paljastuu kantapäässä oleva kasvain.

Urheilevilla lapsilla saattaa esiintyä rasitusvammoina kantapään, polvien ja selän kipuja.

Taulukko 1. Kantakipujen syitä.
Sisäiset riskitekijätJalkaterän toimintapoikkeamat
Nilkkanivelen koukistusvajaus
Ylipaino
Rasvapatjan muutokset
Ulkoiset riskitekijätHuonot kengät
Seisominen tai liikkuminen yli 8 tuntia/pv kovilla alustoilla
Äkillisesti lisääntynyt pitkän matkan juoksu