Etusivu » Rasvapatjan surkastuminen kantakivun aiheuttajana

Rasvapatjan surkastuminen kantakivun aiheuttajana

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Ihoon ja kantaluuhun kiinnittynyt rasvapatja on mehiläiskennomainen ja noin 18 mm paksu. Se kestää kuormitusta, iskua ja hankausta. Kantaluu ja sitä ympäröivä rasvapatja ovat pyöreät. Kantapään pyöreys katoaa varhaisaikuisuudessa, ja rasvapatjan surkastuminen alkaa 30 ikävuoden jälkeen (kuva «Kantapään rasvapatjan surkastuminen näkyy kantapään kulmikkaasta mallista»1). Joskus kivun taustalla voi olla kantaluun ja rasvapatjan välissä olevan limapussin tulehdus, joka voi johtua liiallisesta rasituksesta.

Aiheuttajat

Kuppimainen kengän kantaosa suojaa kantapäätä. Yleensä kantaosa on suora, mikä muokkaa kantapään mallia. Jos kengän pohja- ja korkomateriaali ei ole iskunvaimennuskykyistä, tärähdys kohdistuu kantaluuhun. Kun kuljetaan kovilla alustoilla, jokainen kantaisku tärähtää kantapäässä ja rikkoo osittain rasvapatjaa ja osittain siirtää sen paikkaa.

Uusimman tutkimustiedon mukaan rasvapatjassa tapahtuu myös rappeutumismuutoksia, jotka lisäävät sidekudoksen määrää. Kun joustamaton sidekudos ei vaimenna iskuja, kantapää kipeytyy.

Rasvapatjoissa tapahtuneiden muutosten taustalla voi olla myös jokin reumasairaus tai paikallisesti annetun kortisonihoidon vaikutuksesta kehittynyt rasvapatjan tuhoutuminen.

Tunnistaminen

Arvioitaessa kuormittamattoman kantapään muotoa takaapäin nähdään, onko kantapää pyöreä, kulunut jommaltakummalta reunalta tai litistynyt neliön malliseksi (kuva «Kantapään rasvapatjan surkastuminen näkyy kantapään kulmikkaasta mallista»1).

Kuluminen antaa viitteitä kantaluun kuormittumisesta ulko- tai sisäsyrjältä (supinaatio–pronaatio). Keskeltä kulunut tai sivuille siirtynyt rasvapatja aiheuttaa kantakipua liikkeelle lähdettäessä. Kipu voi olla yhtämittainen kävellessä ja seistessä, mutta se helpottuu levossa. Monet tekijät voivat provosoida kipua, kuten sopimattomat kengät, ylipaino, nopea painon nousu ja jalkaterän toimintapoikkeama.

Ajoittain saattaa esiintyä rajuja kiputiloja, jotka kestävät pari päivää ja menevät ohi. Kantakipu voi kadota itsestään jopa kahden vuoden oireilun jälkeen.

Omahoito

Kipua voi helpottaa kylmäpakkauksella ja pitämällä raajaa levossa (taulukko «Rasvapatjan rappeutumisen omahoito.»1). Akuuttivaiheen hoidossa on apua tulehduskipulääkkeistä. Ensivaiheessa on tärkeää siirtyä iskuavaimentavien kenkien, sukkien (ks. «Sukat käyttötarkoituksen mukaan»1) ja pohjallisten (ks. «Pohjalliset»2) käyttöön. Jos käytössä on ollut kantapäästä liian lyhyitä tai kapeita sandaaleita tai pistokkaita, niiden käyttö on lopetettava (ks. artikkeli «Kengän koon määrittäminen»3 ja kuva «Liian lyhyissä sandaaleissa varpaat ja kantapää pullistuvat pohjan yli»2).

Silikonista valmistettu kantapehmuste tai kantapään pehmytkudoksia kävelyn aikana pyöreäksi puristava kantakuppi on tavallisin hoito (kuva «Kantakuppi auttaa kantapäiden halkeamien hoidossa»3). Pehmusteet ja kantakupit vähentävät kantaiskussa syntyvää voimaa ja lievittävät näin kipua.

Asiantuntijahoito

Jos on todettu jalkaterän toimintapoikkeama, pehmeäpintainen kantakupitettu ja luja tukipohjallinen helpottaa (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»4).

Reiden ja säären takaosan lihasten venytysharjoittelu liitetään hoitoon, koska alaraajojen lihasepätasapaino saattaa olla kantakipujen taustalla (ks. «Lihaskunnon merkitys»5 ja «Säären lihasten harjoitteita»6). Myös kylmä-, lämpö- tai laserhoito tai kivun sähköhoito (TENS) saattaa auttaa.

Teippaus pitää rasvapatjan tiukasti kantaluun alla ja suojaa kantapäätä. Kun iskunvaimennus lisääntyy, kipu vähenee. Ikäihmiset ohjataan harrastamaan hidastempoisia liikuntalajeja, koska nopeat ja voimakkaat iskut kuormittavat eniten rasvapatjaa.

Taulukko 1. Rasvapatjan rappeutumisen omahoito.
Kivun hoitoKylmähoito ja lepo
Tulehduskipulääke
Kengät ja sukatIskuja vaimentavat kengät
Erikoissukat
PehmusteetSilikonista valmistettu kantapehmuste
Kantakuppi
Iskuja vaimentavat kokopitkät pohjalliset