Etusivu » Haglundin kantapää

Haglundin kantapää

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Haglundin kantapää on akillesjänteen kiinnityskohdassa tai hiukan siitä ulospäin oleva luukasvama. Kantapään ihossa näkyy arpia usein esiintyvien rakkojen jäljiltä.

Aiheuttajat

Jos kantaluu on matala, se on kallistunut taaksepäin tai on muodoltaan kulmikas, ja se hankaa kenkään. Hankauksen vaikutuksesta akillesjänteen kiinnityskohtaan tai hiukan siitä ulospäin kasvaa luukasvama (kuva «Säären lihakset takapuolelta»1). Joskus vaivan syynä on kantapään sivuprofiilin jyrkkä mutka, ns. kyömykantapää, mikä joutuu hankaukselle alttiiksi. Vaivaa kutsutaan myös saapaskantapääksi, koska kantaluu ärtyy siirryttäessä talvisaappaiden käyttöön. Tämä on yleensä nuorten naisten vaiva. Joskus akillesjänteen alla tai päällä oleva limapussi (bursa) saattaa ärsyyntyä hankauksen vaikutuksesta ja syntyy limapussin tulehdus.

Haglundin kantapään taustalla voi olla jalkaterän toimintapoikkeama.

Tunnistaminen

Kantapään malli on kulmikas (kuva «Haglundin kantapäässä kanta on kulmikas»2). Kyhmyn kohdalla iho paksuntuu, siihen syntyy rakkoja ja kantapäästä tulee arpinen. Kantapää aristaa kengässä ja vaikeutena on löytää kantapäästä hyvin istuvia kenkiä. Limapussin tulehduksen oireita ovat alueen turvotus, punoitus ja kipu.

Omahoito

Ensisijainen hoito on estää kantaluuhun kohdistuva hankaus, jotta luukasvama ei suurene. Hyvän suojan antavat kantapään alueelle laitettava huopakevennys tai pehmentävät kantakupit (kuva «Kantakuppi auttaa kantapäiden halkeamien hoidossa»3). Kantakuppiin voidaan lisätä keventävä osa ärsytyskohdan alapuolelle ja sivuille. Jos vaivan taustalla on jalkaterän toimintapoikkeama, tukipohjallishoidosta on hyötyä (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»1).

Akuuttivaiheessa kannattaa käyttää kannasta avonaisia kenkiä, mutta takaremmillisten kenkien käyttöä on syytä välttää. Kenkien valinnassa on oltava tarkka kantion korkeuden ja kuperuuden suhteen. Joskus kantapään alle laitettavan pehmeän kantalapun avulla kantapää nousee kantakapin ns. kriittisen, hankausta aiheuttavan kohdan yläpuolelle.