Etusivu » Alaraajaturvotuksen syyt, ehkäisy ja tunnistaminen

Alaraajaturvotuksen syyt, ehkäisy ja tunnistaminen

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Alaraajojen laskimojärjestelmä huolehtii 90 prosenttista veren paluukierrosta sydämeen, ja imusuonisto (lymfasuonisto) kuljettaa 10 % neste- ja muusta kuona-ainekuormasta. Laskimojärjestelmä koostuu syvistä ja pinnallisista laskimoista sekä niitä yhdistävistä yhdyslaskimoista. Kaikissa laskimoissa on läppiä, jotka edistävät paluuvirtausta ja estävät veren takaisinvirtauksen. Toimivan laskimoläppäjärjestelmän ohella voimakkailla alaraajan lihaksilla on keskeinen merkitys laskimoiden paluuvirtauksen ylläpitämisessä. Kävellessä lihakset toimivat alaraajan laskimopumppuna (ks. «Lihaskunnon merkitys»1).

Alaraajaturvotukseen ja laskimoiden vajaatoimintaan vaikuttavia tekijöitä

Alaraajojen väsymistä, puutumista ja turvotusta aiheuttaa mm. paikallaan tapahtuva pitkäaikainen istuma- tai seisomatyö. Istuttaessa pitkään polvet ja lonkat taivutettuina reisien suuret verisuonet joutuvat puristuksiin, mikä hidastaa tai vaikeuttaa alaraajojen verenkiertoa ja imunestekiertoa. Istuma-asennon lisäksi kireät vaatteet reisi- ja polvitaipeissa heikentävät laskimoveren virtausta alaraajoista sydämeen. Alaraajat turpoavat ja väsyvät usein mm. pitkien lento-, juna- ja automatkojen sekä raskauden aikana.

Normaalisti terveet laskimot ja niissä toimivat läpät huolehtivat veren kuljetuksesta alaraajoista kohti sydäntä. Liikkeen aikana supistuessaan pohjelihakset toimivat lihaspumppuna ja puristavat verisuonia kasaan, jolloin läppien toiminta tehostuu (ks. «Säären lihasten harjoitteita»2 ja kuva «Säären lihakset takapuolelta»1).

Jos alaraajan lihakset ovat heikot, lihaspumppu toimii vajaatehoisesti ja laskimopaine kohoaa. Painovoiman vaikutuksesta laskimot täyttyvät ja laajenevat, läpät ja laskimoiden seinämät vaurioituvat, jolloin alaraajojen turvotus lisääntyy.

Pitkään liikkumattomana oleminen ja paikallaan seisominen heikentävät myös lihaspumpun toimintaa ja laskimovirtausta sekä kuormittavat läppärakenteita äärimmilleen. Laskimoiden seinämät veltostuvat pitkäaikaisesta kuormittumisesta ja laskimoläpät toimivat vajaalla teholla. Ne vuotavat, ja veri pääsee virtaamaan takaisinpäin. Läppien toiminnan pettämiseen voi olla useita muitakin syitä (taulukko «Alaraajaturvotuksen ja laskimoiden vajaatoiminnan syntymiseen vaikuttavia tekijöitä.»1). Varvasponnistuksen unohtaminen askelen loppuun viemiseksi ja kävely korkeakorkoisilla kengillä heikentää ja kiristää pohkeiden lihaksia (ks. «Kävelymallit»3 ja «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»4).

Kuukautisten ja raskauden aikana esiintyvän alaraajojen turvotuksen taustalla on yleensä hormonaalisia tekijöitä. Alaraajaturvotus voi liittyä sydämen vajaatoimintaan tai maksa- tai munuaissairauksiin. Myös trauma (esimerkiksi nilkan nyrjähdys), leikkauksen jälkitila tai palovamma voi olla alaraajaturvotuksen syy.

Jos laskimoiden vajaatoiminnan yhteydessä esiintyvää turvotusta ei hoideta alkuvaiheessa, tila voi muuttua krooniseksi. Laskimoiden kroonisen vajaatoiminnan kehittyessä säärihaavaksi turvotus hidastaa tai estää haavan paranemista (ks. «Säärihaava»5).

Imusuoniston synnynnäisen vajaatoiminnan seurauksena voi kehittyä ns. primaari lymfaturvotus eli -edeema. Muun muassa trauma (esimerkiksi kolari), leikkaus (syöpäleikkaus, jossa on poistettu imusolmukkeita), sädehoito tai toistuva ruusu voi vaurioittaa imusuonistoa.

Ehkäisy

Alaraajaturvotuksen ehkäisy ja hoito on tärkeää, ettei kehity laskimoiden pysyvää vajaatoimintaa. Kun tietää, että suvussa on taipumus alaraajan laskimoiden vajaatoimintaan tai kuuluu riskiryhmään, tulee välttää istumista raaja toisen päällä ja nivusten tienoilta kireää vaatetusta, ettei laskimoiden paluuvirtaus esty (ks. «Kävelymallit»3 ja «Kävely edistää alaraajojen hyvää kuntoa»6). Kannattaa pyrkiä vaikuttamaan myös muihin mahdollisiin riskitekijöihin (taulukko «Alaraajaturvotuksen ja laskimoiden vajaatoiminnan syntymiseen vaikuttavia tekijöitä.»1).

Lisäksi kannattaa harrastaa pohjelihaksia aktivoivia liikuntalajeja, kuten kävelyä. Yksilöllisten mittojen mukaan hankitut lääkinnälliset hoitosukat tai kevyet tukisukat ehkäisevät alaraajaturvotusta ja suonikohjujen syntymistä (ks. «Suonikohjut»7 ja «Hoitosukat»8).

Vajaatoiminnan tunnistaminen

Laskimoiden vajaatoimintaan viittaavat oireet on syytä tunnistaa, jotta hoito voidaan aloittaa varhaisvaiheessa ja vältytään kroonistumiselta (taulukko «Laskimoiden vajaatoimintaan liittyviä oireita ja löydöksiä.»2). Kun tarkempiin tutkimuksiin hakeudutaan ajoissa ja aloitetaan oikeat hoidot, voidaan välttyä vajaatoiminnasta johtuvilta sairauksilta tai viivästyttää niitä. On hyvä tunnistaa myös muita alaraajan laskimo- ja imusuonisairauksia (taulukko «Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvia ja muita laskimosairauksia.»3).

Taulukko 1. Alaraajaturvotuksen ja laskimoiden vajaatoiminnan syntymiseen vaikuttavia tekijöitä.
Synnynnäinen laskimoläppien heikkous
Raskaus (laskimoiden paluuvirtaus estyy)
Hormonaaliset tekijät (esimerkiksi raskauden aikana sidekudosten rakenne heikkenee)
Ylipaino
Pinnallinen tai syvä laskimotukos (mm. veren hyytymistekijöiden häiriöt, hidastunut veren virtaus esimerkiksi pitkän paikallaan olon tai vuodelevon aikana)
Imusuoniston primaarinen (synnynnäinen) tai sekundaarinen vaurio (esimerkiksi vaurioituminen leikkauksen yhteydessä)
Tietyt sairaudet (mm. sydämen vajaatoiminta)
Taulukko 2. Laskimoiden vajaatoimintaan liittyviä oireita ja löydöksiä.
Turvotus (pikkuhiljaa lisääntyvä ja pysyvä)
Alaraajan särky ja kiristys
Suonenveto
Raajan väsyminen, puutuminen
Ihon värimuutos (sääressä ruskeaa pigmenttimuodostusta)
Kutiava ihottuma
Esteettinen haitta suonikohjuista
Ihonalaisen kudoksen kovettuminen ja arpeutuminen
Taulukko 3. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvia ja muita laskimosairauksia.
Laskimoiden vaikea-asteinen vajaatoiminta ja säärihaava
Pinnallinen laskimotulehdus (tromboflebiitti)
Pinnallinen tai syvä laskimotukos (tromboosi)
Laskimoiden krooninen vajaatoiminta
Imusuoniston vajaatoiminta (jatkuva turvotus l. lymfedeema)