Etusivu » Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset

Nivelreuman aiheuttamat jalkamuutokset

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Virheasentojen kehittyminen

Nivelreuma on usein varpaiden ja käsien nivelten tauti, mutta se voi levitä muihinkin raajojen niveliin sekä kaularankaan. Se alkaa hiipien vähäisinä molemmissa raajoissa esiintyvinä nivelkipuina, päkiäarkuutena ja aamujäykkyytenä. Aamujäykkyyden lisäksi on väsymystä ja yleistä sairauden tunnetta. Tulehduksen seurauksena nivelet kuumottavat ja turpoavat.

Varhainen diagnoosi ja nykyaikainen lääkehoito voivat vähentää merkittävästi nivelten eroosiota ja estää virheasentojen syntymistä. Jos päkiäarkuus ja aamujäykkyys kestävät muutaman viikon ajan, tilannearvio erikoissairaanhoidossa on tarpeen. Nivelreuman edetessä päkiänivelet vaurioituvat ensimmäisinä. Tulehdus ja nivelpintojen tuhoutuminen (eroosio) voivat aiheuttaa päkiänivelten osittaisen tai täydellisen sijoiltaan menon. Vaurioituneisiin päkiäniveliin kohdistuva liiallinen kuormitus aiheuttaa ns. painepiikkejä. Kivun ohella tulehdus ja turvotus muuttavat jalkapohjan kuormitusta ja johtavat epävakaaseen pystyasentoon ja kävelyyn (kuva «Jalkaterien ja nilkan virheasennot vaikeuttavat reumaatikon kävelyä»1).

Vähitellen kehittyy kivuliaat vasaravarpaat tai varpaiden kääntyminen toistensa alle tai päälle sekä vaivaisenluu (kuva «Nivelreuma aiheuttaa varpaiden virheasentoja»2). Päkiän iskuja vaimentava rasvapatja siirtyy varpaiden alle. Se lisää päkiäniveliin kohdistuvaa kuormitusta ja aiheuttaa päkiänivelten alle kivuliaita kovettumia ja känsiä, jopa haavoja (kuva «Nivelreuma aiheuttama päkiän leveneminen ja vaikea vaivaisenluu»3). Sairauden edetessä tuhoutuneet nivelet jäykistyvät virheasentoihin, mikä vaikeuttaa kävelyä ja sopivien kenkien saantia.

Nivelreuma tuhoaa myös ylempää ja alempaa nilkkaniveltä (ks. «Nilkkanivelet»1). Isovarpaan ojennusvajaus ja ylemmän nilkkanivelen koukistusvajaus haittaavat kävelyä. Alemman nilkkanivelen vaurioituminen johtaa sisäkaaren täydelliseen romahtamiseen, vaikea-asteiseen lattajalkaan (ks. «Aikuisiän lattajalka»2).

Alaraajojen linjauksen ja lihastasapainon muuttuminen

Jalkaterien vaurioitumisen seurauksena kehon koko liikeketjussa nivelten ja lihasten toiminnot muuttuvat ja ulottuvat selkärankaan asti (ks. «Liikeketju»3). Tulehdukset ja niihin liittyvä kipu vähentävät tai estävät nivelten säännöllistä käyttöä. Käyttämättömät lihakset heikkenevät ja surkastuvat. Nivelten asennon muuttuessa alaraajojen ja lantion alueen lihakset joutuvat epätasapainoon. Lihasepätasapainon vallitessa nivelet eivät saa lihaksilta tarvitsemaansa tukea. Tämä voi selittää alaraajojen nivelten liikerajoitukset, asentomuutokset ja nivelten sijoiltaan menot sekä kävelyn vaikeutumisen (ks. «Alaraajojen linjaus»4).

Kipu rajoittaa polven liikkeitä ja voi johtaa muutamassa viikossa reisilihaksen surkastumiseen. Jos polven ojennusliikettä ei harjoitella, niveleen tulee liikerajoitusta. Nivelsiteiden vaurioituessa polvinivelistä tulee epävakaat, mikä johtaa pihtipolvien kehittymiseen (kuva «Nivelreumaa sairastavalla alaraajojen linjaus voi muuttua pihtipolviasentoon, joka vaikeuttaa kävelyä»4).

Iho- ja kynsimuutokset

Lääkehoidon ja reuman vuoksi iho on ohut, pitsimäisen kirjava ja kuiva, mikä heikentää ihon elastisia ominaisuuksia ja verisuonten seinämiä. Tämä voi johtaa verenpurkaumiin ja pahimmassa tapauksessa haavojen syntymiseen.

Kynnet ovat ohuet, terävät ja ne lohkeilevat helposti.