Etusivu » Nivelreumaa sairastavan jalkojen omahoito

Nivelreumaa sairastavan jalkojen omahoito

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Joka toisella nivelreumaa sairastavalla on vaikeuksia jalkahygienian hoidossa ja pukeutumisessa, ja jalkojen omahoitokin vaikeutuu.

Jalkahygienia

Jalkaterän virheasentojen ja ihomuutosten vuoksi tehostettu jalkojen omahoito on tarpeen (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»1, «Jalkojen rasvaus»2). Jalat tulee tutkia päivittäin. Tarvittaessa hoitoyksiköstä saa apuvälineitä hygienian hoitoon sekä sukkien ja kenkien pukemiseen.

Varpaiden virheasentojen vuoksi varvasvälien puhdistaminen vaikeutuu. Lampaanvillan käyttö suojaa ihoa varvasvälihautumilta.

Sukat ja kengät

Erikoissukkien (esimerkiksi Thera®) kaksikerroksinen rakenne tasaa painetta ja kitkaa. Erikoissukkien käyttö edistää jalkahygieniaa ja ehkäisee haavojen syntyä (ks. «Sukat käyttötarkoituksen mukaan»3). Ihoa ja niveliä voi suojata apteekista saatavilla pehmusteilla ja suojilla (kuvat «Itsestään paikallaan pysyvä silikoni-ihosuoja ehkäisee rakon syntyä ja suojaa puhjennutta rakkoa»1, «Kantakuppi auttaa kantapäiden halkeamien hoidossa»2, «Päkiäkovettuman ja känsän suojaaminen silikonilla vuoratulla päkiäpehmusteella»3 ja «Päkiäkänsän keventäminen U-lovetulla huovalla»4).

Kynsien hoito

Kynsien leikkaamiseen tarvitaan henkilökohtaiset, suorateräiset kynsileikkurit tai joustosakset sekä kynsiviila (kuva «Kynsien hoitovälineitä: viila, kynsileikkuri, jousto- ja kynsisakset»5). Liian lyhyiksi ja pyöristetyiksi leikatut kynnet saattavat kasvaessaan, jalkaterien turvotessa tai ahtaan kengän puristaessa rikkoa kynsivallin ja aiheuttaa tulehduksen (sisäänkasvanut kynsi, ks. «Sisäänkasvanut kynsi»4).

Jos kynsien leikkaaminen saksilla ei onnistu heikon käsien puristusvoiman vuoksi, kynsiä voi lyhentää viilalla.

Jalkavoimistelu

Päivittäisen jalkavoimistelun tarkoituksena on ylläpitää tai parantaa nilkkojen, jalkaterien ja varpaiden nivelten liikkuvuutta sekä harjoittaa ja ylläpitää alaraajojen linjausta ja erityisesti jalkaterien ja varpaiden lihasten lihastasapainoa vahvistamalla heikkoja ja venyttämällä kireitä lihaksia. Hyvin liikkuvat nivelet ja tasapainoisesti tukevat lihakset hidastavat jalkaterän ja varpaiden nivel- ja pehmytkudosmuutosten etenemistä, mahdollistavat kivuttoman liikkumisen ja parantavat näin elämänlaatua (ks. «Lihaskunnon merkitys»5).

Hyvä varpaiden liikkuvuus koukistus- ja ojennussuuntaan voi siirtää esimerkiksi leikkaushoitoa tulevaisuuteen. Tulehdusvaiheessa on syytä vähentää harjoittelua, jotta keho, nivelet ja lihakset saavat tarvitsemansa levon (ks. «Jalkavoimistelun merkitys ja periaatteet»6 ja «Lihasten valmistaminen jalkavoimisteluun»7). Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti laatii yksilöllisen harjoitusohjelman ja varmistaa, että harjoitteet tehdään oikein.