Etusivu » Nivelreumaa sairastavan tukipohjalliset ja varvasortoosit

Nivelreumaa sairastavan tukipohjalliset ja varvasortoosit

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kävelyvaikeudet ovat yleisiä nivelreumaa sairastavilla. Sairauden alkuvaiheessa käytetään kovia tukipohjallisia. Kun tulehtuneet päkiänivelet tuetaan hyviin asentoihin, liikekivut vähenevät ja asentomuutosten eteneminen hidastuu. Tukipohjallinen korjaa kantaluun asentomuutosta ja estää kantapään kääntymisen ja estää siten sisäkaaren romahtamista. Hyvä, luja tukipohjallinen estää liiallista nilkan sivuttaisliikettä ja vähentää siten alemman nilkkanivelen kipuja (ks. «Nilkkanivelet»1). Tukipohjallisten käyttö mahdollistaa päivittäisen liikkumisen, jolloin lihakset voivat toimia. Sopivien tukipohjallisten (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»2) käyttö voi vähentää myös tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Tukipohjallinen voi olla puolipitkä tai kokopitkä (kuva «Väliaikaiseen käyttöön tarkoitetut pikapohjalliset valmistetaan jalkapohjan mustejäljen perusteella»1). Puolipitkän etu on, että se mahtuu moniin kenkiin. Kokopitkä pohjallinen (ks. «Kengän koon määrittäminen»3) vie tilaa kenkien kärkiosasta ja on sopiva vain niihin kenkiin, joihin se on valmistettu.

Nivelreuman edetessä ja virheasentojen synnyttyä tarvitaan kokopitkät, pehmustetut, keventävät tukipohjalliset (kuva «Jalkaterän asentoa tukevia ja painekohtia keventäviä tukipohjallisia»2). Jäykistyneiden päkiänivelten alle tarvitaan paksuutta, jotta kipukohdat ja känsät voidaan riittävästi keventää (ks. «Känsä»4). Ne eivät mahdu tavanomaisiin kenkiin, vaan tarvitaan erityisjalkineet.

Tukipohjalliset on uusittava riittävän usein, vähintään vuosittain, jalkaterien rakenteen muuttumisen ja materiaalien kulumisen vuoksi. Pohjallisten ja kenkien huoltaminen (puhdistus ja kuivatus) pitävät ne siisteinä ja miellyttävinä käyttää.

Varpaiden suojat ja oikaisijat

Kun varpaiden asento saadaan hyväksi, vähennetään päkiän kipuja ja hidastetaan virheasentojen syntymistä. Varpaiden suojien ja -oikaisijoiden (kuvat «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»3, «Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»4 ja «Yksilöllinen nauhasilikoni on tehokas varpaidenoikaisija»5) käytön edellytyksenä ovat riittävän tilavat kengät.

Monet nivelreumaa sairastavat käyttävät omahoitona putkisuperlonista leikattuja tai tehdasvalmisteisia geelivuorattuja varvassuojia (kuvat «Silikonista valmistettu bunionsuoja»6 ja «Tehdasvalmisteinen moniharjanteinen varpaiden oikaisija»7).

Yksilöllisten varvasortoosien avulla voidaan välttyä jopa varpaiden kirurgisilta toimenpiteiltä (kuva «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»3). Niiden käytöstä on hyviä kokemuksia myös leikkauksen jälkeisenä tukena ja turvotuksen vähentäjänä (ks. «Leikkaukset ja jalkaterveys»5). Käyttö on pitkäaikaista ja edellyttää, että reumaa sairastava laittaa ne varpaisiinsa joka aamu ennen sukkien pukemista.

Jos on sormi- tai selkävaivoja, ortoosin pukeminen ja riisuminen voi olla hankalaa. Yleensä ortoosi riisutaan yöksi. Joskus se voi olla paikoillaan jopa viikon tai se otetaan pois vain peseytymisen ajaksi. Tällöin asentoa ylläpitävä ja korjaava vaikutus on pitkäkestoinen.