Etusivu » Nivelreumaa sairastavan kengät

Nivelreumaa sairastavan kengät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Nivelreumaa sairastava tarvitsee hyvät kengät, jotka pitävät jalkaterät oikeassa asennossa ja joihin mahtuu apuvälineet; tukipohjalliset (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»1) ja varvasortoosit (kuvat «Yksilöllinen moniharjanteinen varvasortoosi»1 ja «Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija»2). Huomattavalla osalla on epäsopivat kengät (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»2, «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»3 ja «Kengän koon määrittäminen»4). Jotta apuvälineestä on hyötyä, niitä on käytettävä aina jalkeilla ollessa. Tämä tarkoittaa, että niitä käytetään aina sisällä ja ulkona liikuttaessa. Tohveleilla tai sukkasillaan kävely mitätöi hoidon vaikutukset (ks. «Vanhusten jalkaterveys»5 ja «Vanhusten kengät»6).

Koska nivelreuma aiheuttaa päkiävaivoja ja varpaiden virheasentoja, kengissä on oltava riittävän korkea ja leveä kärki sekä tavanomaista enemmän laajuutta ja leveyttä. Kengät on syytä ostaa asiantuntijaliikkeestä, jossa jalkaterät mitataan ja valikoimissa on eri laajuusvaihtoehtoja (ks. «Kengän koon määrittäminen»4).

Tukipohjallisten käyttöä varten sisäpohjassa ei saa olla muotoilua, ja kengissä on oltava syvyyttä, jotta kantapää ei nouse liian ylös. Jos kengissä on irrotettavat pohjalliset (ks. «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»7), ne voidaan vaihtaa tukipohjallisiin.

Ajoittaisen turvotuksen takia pitkä nauhakiinnitys sallii laajuuden säätelyä. Pikakiinnitteiset kengännauhat helpottavat nauhojen solmimista. Tarrakiinnitys on helppo pukea (ks. «Kenkien kiinnitys ja suuaukon suuruus»8).

Usein tarvitaan kenkien muutostöitä tai erityisjalkineita (ks. «Kenkien oikea käyttö ja hoito»9 ja «Erityisjalkineet»10).